Šola za starše je velikega pomena za normalen potek nosečnosti in poroda ter za pravilno nego in razvoj dojenčka. Udeležila naj bi se je vsaka nosečnica skupaj s partnerjem vsaj v prvi nosečnosti. Izvaja in organizira jo lahko za to delo usposobljen strokovnjak v javnem zdravstvenem zavodu ali zasebnik. Šola je razdeljena na 5 delov:

Šola za starše v zgodnji nosečnosti

  • Šola se praviloma začne v zgodnji nosečnosti. Nosečnice in njihovi partnerji se v njej seznanijo s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, osebno nego in rekreacijo v času nosečnosti. Po 12. tednu nosečnosti je priporočljiva 2-krat tedensko telovadba s sprostitvenimi in dihalnimi vajami za nosečnice.

Predporodna priprava

  • Po 30. tednu nosečnosti se prične drugi del predporodne priprave za nosečnice in njihove partnerje. Slušatelje seznanimo s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem, z načrtovanjem rojstev, z nego in prehrano dojenčka. Učimo jih pravilnega vedenja in sodelovanja med porodom.

Program je sestavljen iz 9 tematskih predavanj: uvodnemu predavanju sledi predavanje o anatomiji, fiziologiji, zanositvi in poteku nosečnosti; dve predavanji o poteku poroda; predavanje o poporodnem obdobju in načrtovanju rojstev; dve predavanji o negi dojenčka; predavanje o dojenju in prehrani dojenčka in predavanje psihologa o spremembah, ki jih v družino prinese nosečnost in otrok.

PO VSAKEM PREDAVANJU SO ŠE POLURNE TELOVADBE, SPROSTITVENE IN DIHALNE VAJE 

Predavanje za partnerje (NA GINEKOLOŠKI KLINIKI)

  • Za partnerje, ki ne uspejo obiskovati celotne šole, je organizirano zgoščeno predavanje o predporodnih pripravah. Zaželena je prisotnost partnerke-nosečnice.  

Abdominalna dekompresija (NA GINEKOLOŠKI KLINIKI)

  • Nosečnica je po 30. tednu nosečnosti povabljena na individualno abdominalno dekompresijo (vsaj 10 krat).  

Individualno svetovanje

  • Za individualno zdravstveno vzgojo je v šoli za starše vsak dan na razpolago VMS, na katero se nosečnice in tudi porodnice zelo pogosto obračajo po nasvet.  

Individualno svetovanje in izdaja materinske knjižice

  • Materinska knjižica je pisna informacija o poteku nosečnosti. Namenjena je boljši osveščenosti nosečnice in informiranju strokovnjakov, ki pridejo v stik z nosečnico v nujnih primerih. Vanjo vpisujemo rezultate izvidov, pregledov, ultrazvoka in nasvete. Nosečnica dobi materinsko knjižico z navodili ob prvem pregledu.

 

URNIKI ŠOLE ZA STARŠE PO ENOTAH ZDL