CEPLJENJE PROTI PNEUMOKOKOM IN KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU

Pljučnica od vseh nalezljivih bolezni ubije največ ljudi. Eden od najpogostejših povzročiteljev pljučnice so pnevmokokne okužbe, proti katerim se lahko najbolj ranljivi – mlajši od 5. in starejši od 65. let ter kronični bolniki – učinkovito zaščitijo s cepljenjem. Od 18. 10. 2022 je v Sloveniji cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s 23-valentnim cepivom PNEVMO 23 (PPV23) postalo brezplačno oz. je krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za vse starejše od 65. let in vse kronične bolnike. Mlajši od 5. let pa je že od leta 2015 na voljo brezplačno cepljenje s 13-valentnim cepivom Prevenar 13 (PCV13). Možno je tudi cepljenje z obema cepivoma.

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna okužba centralnega živčnega sistema, za katero ne poznamo zdravila. Zmotno je mišljenje, da do ugriza klopa lahko pride samo med izleti v naravo ter da okužbo lahko preprečimo s hitro odstranitvijo klopa. Klopa lahko dobimo tudi na domačem vrtu ali v parku sredi mesta, virus KME pa se v nas prenese že nekaj minut po vbodu okuženega klopa. Edina učinkovita zaščita proti KME je cepljenje. Celotna Slovenija že 50 let velja za žarišče KME, največ ljudi se okuži na Gorenjskem, Koroškem ter v osrednjeslovenski in celjski regiji. Smrtnost zaradi KME ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno 5 % bolnikom ostanejo trajne ohromitve, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom. V Sloveniji je od leta 2019 v program cepljenja uvedeno cepljenje proti KME za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti in odrasle, ki dopolnijo 49 let ter za zamudnike. Zamudniki so otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje in tisti odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje (v praksi so to osebe rojene leta 1970, 1971, 1972, 1973 in 1974). Osnovno cepljenje oz. 3 odmerke krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam ali/in se lahko prijavite v ambulanti osebnega zdravnika.

V obeh primerih, kadar pacienti ne ustrezajo zgornjim kriterijem, je možno tudi samoplačniško cepljenje. Cena enega odmerka proti KME (FSME) je 31 €, proti pnevmokoknim okužbam s 23-valentnim polisaharidnim cepivom (PNEVMO 23) je 33 €, s 13-valentnim konjugiranim cepivom (Prevenar 13) pa 43 €.

Za paciente, ki imajo v ZDL Šentvid izbranega osebnega zdravnika je v ta namen posebej ustvarjena elektronska naročilna knjiga Cepilna ambulanta ZDL Šentvid, kjer se lahko na cepljenje prijavite na spletni povezavi https://narocanja.zd-lj.si/246 in izberete prosti termin.

Za cepljenje se je možno prijaviti tudi v Cepilnem centru ZD Ljubljana na Metelkovi ulici 9 na spletni povezavi https://narocanja.zd-lj.si/275.

Tako lahko preprečite nepotrebno bolezen, se izognete bolnišnici in prezgodnji smrti. Več o cepljenju proti pnevmokokom in klopnemu meningoencefalitisu lahko najdete na spletnih straneh NIJZ: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/navodila-in-priporocila-za-cepljenje/.