KAJ OBSEGA?

Specialistične ambulante za očesne bolezni v ZD Ljubljana so usmerjene v celostno ambulantno obravnavo, oskrbo in zdravje oči otrok, mladine in odraslih. Obsegajo odkrivanje, zdravljenje in vodenje očesnih bolezni, bolnikom pa zagotavljajo tudi preventivne očesne preglede, ki so velikega pomena zlasti pri nekaterih kroničnih boleznih, kot je sladkorna bolezen in povišan krvni pritisk  ter nekaterih očesnih boleznih in stanjih, kot je zelena mrena, starostna degeneracija rumene pege in visoka kratkovidnost.

ORGANIZACIJA

V ZD Ljubljana specialisti oftalmologije izvajajo dejavnost na treh lokacijah. V ZD Ljubljana-Vič-Rudnik in ZD Ljubljana-Bežigrad, so specialistične ambulante namenjene predvsem pregledu in oskrbi odraslih, v ZD Ljubljana-Center pa otrok in mladine.

KAKO DO PREGLEDA?

Kadar vaš družinski ali pri otrocih, otroški zdravnik, oceni, da je za ugotavljanje in zdravljenje vaše bolezni ali stanja potreben pregled pri specialistu za očesne bolezni, vam izda napotnico za določeno obdobje. To obdobje začne veljati šele takrat, ko vas izbrani očesni zdravnik sprejme na prvi pregled. Brez napotnice lahko pridete na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja k specialistu za očesne bolezni le za predpis očal ali če potrebujete nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč in vaš osebni ali nadomesti zdravnik ni dosegljiv. Zavedati pa se morate, da če nimate napotnice in uveljavljate nujno storitev ter se po pregledu izkaže, da pregled ni bil nujen, krijete stroške pregleda in obravnave sami, kot samoplačnik.

KAJ ŠE NUDIMO?

 • preglede in mnenja za podaljšanje vozniškega dovoljenja ter za potrebe medicine dela, prometa in športa
 • preglede za kontaktne leče in uvajanje v nošenje kontaktnih leč
 • manjše operativne posege na vekah in okolici očesa, kot so kožne bradavice in fibromi
 • različne diagnostične preiskave kot so:
  • kinetična in statična perimetrija (pregledi vidnega polja)
  • avtomatična refraktometrija in keratometrija
  • avtomatično in nekontaktno merjenje očesnega pritiska
  • slikanje očesnega ozadja
  • preiskavo nočnega vida na niktometru
  • merjenje debeline roženice oz. pahimetrijo
  • roženično topografijo

Oči so naše okno v svet in mi sami moramo biti prvi, ki bomo poskrbeli za njihovo zdravje.

Zavedati se moramo, da določeni procesi lahko okvarijo naš vid, ne da bi nas pri tem bolele oči, in jih opazimo šele takrat, ko so že precej napredovali v fazo bolezni, zaradi česar je učinkovito zdravljenje pogosto znatno težje.

Zavedati se moramo, da velikokrat procesi, ki okvarijo naš vid in naše oči ne bolijo in jih opazimo, ko so že v precej napredovali fazi bolezni in je zato učinkovito zdravljenje pogosto znatno težje.

Da bi se temu izognili, vam priporočamo natančen pregled pri specialistu oftalmologu, nikakor pa ni dobro razmišljati, da morda potrebujete le nova očala in se zadovoljiti le s pregledom pri optiku.