Ob zelo vročih dnevih si zapomnimo:
• Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo (če imamo omejitev vnosa tekočine zaradi bolezni, se posvetujmo z zdravnikom). Če se zelo potimo, je priporočljiv tudi dodatek limoninega soka ter malo soli. Učinkovite so izotonične raztopine. Izogibajmo se alkoholnim, vročim in močno sladkanim pijačam.

• Hladimo se z uporabo mokrih brisač ali mlačnih kopeli, lahko si naredimo obloge iz ledenih kock, zavitih v brisačo, ali pa si hladimo dlani, zapestja in stopala s hladno vodo.

• Jejmo več manjših obrokov, najboljše hladno, lahko hrano: sadje in solate, kar vsebuje tudi tekočino, sladkorje in minerale. Najbolj priporočljive so lubenice, breskve, slive ter različni jogurti, smutiji. Izogibajmo se težki in začinjeni hrani.

• Izogibajmo se gibanju na soncu v najbolj vročem delu dneva. Če moramo ven, uporabljamo zaščito pred soncem (senčnik, očala) in poiščemo senčne poti.

• S seboj vedno imejmo dovolj vode.

• Večina ljudi doma nima klimatskih naprav, zato pa lahko izkoristimo javne klimatsko hlajene kraje.

• Doma preko dneva zaprimo okna, spustimo rolete, odpirajmo pa, ko se ohladi. Ventilator pomaga pri kroženju zraka, da ne nastanejo 'vroči žepi' po kotih in za pohištvom.

• Nosimo svetla, ohlapna oblačila, narejena iz bombaža in lana.

• Pazimo, da hrano shranjujemo pravilno!

• Izogibajmo se napornim aktivnostim, kot so šport in naporna domača opravila. Če se jih vseeno lotimo, ne počnimo tega sami!

• Spremljajmo posebna opozorila po medijih.

shutterstock 1321194752


Ukrepi pri bolj ogroženih skupinah:

Starejši od 70 let: So bolj ogroženi kot mlajši, predvsem če imajo pridružene bolezni, zato potrebujejo posebno skrb. Če imamo starejše svojce, ki živijo sami, imajo kronične zdravstvene težave in jemljejo različna zdravila, jih redno kličimo, preverjajmo njihovo počutje in jih vzpodbujajmo k zadostnemu pitju vode. Pomagajmo jim pri vsakodnevnih opravilih.

Otroci: Dojenčke in majhne otroke moramo dobro opazovati v vročini. Hitro lahko izgubijo telesno tekočino, tudi ob dihanju, kar lahko pripelje do dehidracije. Redno morajo piti, biti v senci in lahko oblečeni. Nikoli jih ne puščamo samih v avtomobilu! Temperatura v zaprtem avtu na soncu se lahko podvoji v nekaj minutah! Če se igrajo zunaj, lahko uporabljamo vodne razpršilnike, da jih občasno ohladimo. Otroci so v vročih dneh tudi bolj izpostavljeni infekcijam, kot so vnetja žrela, virusna obolenja, pri katerih je potrebno še bolj paziti na zadostno zniževanje telesne temperature.

Aktivni ljudje (športniki, fizični delavci): Fizični napor in visoka temperatura sta nevarna kombinacija. Vročinska obremenitev se pojavi, kadar znoj ne izpareva dovolj hitro, da bi se telo zadovoljivo hladilo. Preprečimo jo tako, da spijemo dovolj tekočin, tudi izotoničnih, (zaradi izgube mineralov s potenjem), rednimi počitki in izogibanjem aktivnostim v najbolj vročih urah dneva.


5 ukrepov, ki jih moramo upoštevati:

1. Zadržujmo se čim več na hladnem, čim bolj ohlajajmo telo in prostore.
2. Pijmo veliko tekočine, tudi če nismo žejni.
3. Načrtujmo zunanje aktivnosti, ne pretiravajmo po nepotrebnem, oblačimo se primerno.
4. Bodimo pozorni na bližnje in sosede in tudi oni naj pazijo na nas.
5. Nikoli ne puščajmo otrok in živali v vozilu.