Čisti in zdravi zobje z zdravimi dlesnimi so lepi, poudarjajo lepoto našega obraza in so pomembni za naše dobro počutje ter zdravje. Ostanki hrane med zobmi pa so velik magnet za bakterije, ki razkrajajo zobno sklenino in povzročajo zobno gnilobo – karies, vnetja zob ali celo izgubo zoba okvarijo pa lahko tudi druge organe v telesu.

Fotolia 2215762 Subscription L

Ščetkanje zob
Poskrbite, da si bo otrok z vašo pomočjo (do 12. leta) natančno ščetkal zobe dvakrat dnevno – po zajtrku in pred spanjem, lahko tudi po kosilu.
OBVEZNO je ščetkanje po zaužitih sladicah ali sladkarijah.

Priporočamo vam, da s ščetko naredite po zobeh 8 – 10 potegov v smeri rasti zob- od dlesni proti grizni ploskvi:
- po vrsti od desne proti levi ali od leve proti desni
- po zunanji strani ob licu, notranji strani ob jeziku in griznih ploskvah

Ščetkanje jezika
Ko smo očistili vse zobe po vseh zobnih površinah, priporočamo še 8 – 10 potegov z zobno ščetko po zgornji površini jezika. S tem preprečimo nastanek slabega zadaha.

Kaj pa zobna nitka?
Po izrasti prvih kočnikov - šestic začnite z otrokom ob večernem ščetkanju zob uporabljati zobno nitko. Zobna nitka, navita na kazalca rok ali vpeta v posebno držalo, potuje v medzobni prostor med dvema zoboma do dlesni, nato jo prislonimo na zobno krono enega od zob in jo potegnemo iz medzobnega prostora. Ponovno potujemo v isti medzobni prostor ob dlesni, prislonimo nitko na sosednji zob in jo potegnemo iz medzobnega prostora.
Čiščenje z zobno nitko NE sme biti boleče, zobne nitke NE potiskamo pod dlesen, da ne poškodujemo nežnega prirastišča dlesni na zob.

Zdrava prehrana za zobe
Otroku ponudite zdravo in raznoliko prehrano (kot so žitarice, sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki, meso, oreščki in semena), ki naj jo zaužije v - v 5 do 6 obrokih na dan, brez vmesnih prigrizkov. Priporočamo grizenje in žvečenje trde hrane. Sladico vključite na konec glavnega obroka, temu sledi čiščenje zob. Priporočamo pitje vode, nesladkanega čaja in naravnih sadnih sokov po slamici (tako se zmanjša sproščanje kisline v ustni votlini).

Izogibajte se in omejite:
- sladke in slane prigrizke (čips, smoki..)
- lepljivo hrano (gumijasti bonboni, trdi bonboni, lizike)
- gazirano, umetno slajeno pijačo
- sladkarij ne darujte in z njimi ne nagrajujte