Vitalnost in ohranjanje dobrega zdravja je tesno povezano z zdravim uravnoteženim prehranjevanjem, s katerim izboljšamo kakovost življenja, omogočamo dobre intelektualne sposobnosti, večjo delovno storilnost in hkrati pripomoremo k zmanjšanju dejavnikov tveganja za nastanek različnih obolenj.

dreamstime xl 36400155

Bolj kot količina hrane naj nam bo pomembna kakovost. Uživajmo hrano bogato s hranili, iz katerih je zgrajeno naše telo in jih naš organizem potrebuje.

Tako kot vse v naravi, ima tudi naš metabolizem svoj ritem, zato je pomembno, da hrano uživamo enakomerno porazdeljeno skozi cel dan. Začnimo dan s kozarcem vode in nadaljujmo z zajtrkom. Priporočljivo je uživati pet manjših obrokov, s tem smo ves čas preskrbljeni z energijo in ne pride do naglih dvigov in padcev krvnega sladkorja.

Naš krožnik naj bo sestavljen iz živil z visoko hranilno vrednostjo in hkrati z nizko energijsko gostoto. V obrokih naj prevladujejo živila rastlinskega izvora.

Polovico našega obroka naj sestavlja zelenjava, večji del sveža, različnih barv, sezonsko in lokalno pridelana, s tem je hranilna vrednost večja. Učinkovine, ki se nahajajo v zelenjavi dvigujejo odpornost našega organizma, uravnavajo telesno težo, zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in žilja in delujejo preventivno na določene vrste raka.

Prednost dajmo polnozrnatim škrobnatim živilom (žita in kaše), saj sodijo med hranilno bogata živila. So vir energije in uravnavajo krvni sladkor.

Zmerno uživajmo semena in oreščke, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline.

V prehrano vključimo stročnice. Vsebujejo zelo veliko vlaknin, malo maščob in so kakovostna zamenjava za meso.
 
S kakovostnimi maščobami jedi le obogatimo, s tem zvišamo energijsko in nasitno vrednost hrane. Kakovostne maščobe izboljšajo okus hrani in omogočajo vsrkavanje vitaminov A, D, E, K, ki se topijo le v maščobah.
 
Sadje uživajmo lokalno in sezonsko, saj ima le táko ohranjene vitamine in minerale.

Mlečne izdelke uživajmo fermentirane iz posnetega mleka 1,5 % maščobe. Jajca uživajmo ekološka, tistih kokoši, ki se prosto pasejo zunaj.

Vsak dan popijmo vsaj 1,5 litra čiste vode.

Omejimo sol in jo nadomestimo z začimbami in dišavnicami.

Izogibajmo se mastnim, škrobnatim, cvrtim jedem in vsem jedem iz predelanih živil.

Zmanjšajmo uživanje sladkorja.

Iz prehrane izločimo vso »hitro« hrano.

Zdravje vzdržujemo s kakovostno izbrano in pravilno pripravljeno hrano.

V uravnoteženi prehrani bomo največ storili z uživanjem enostavnih, doma pripravljenih jedi iz osnovnih živil, kakršna so dostopna v našem okolju.

Hrana naj bo sveže kuhana iz naravnih, polnovrednih in ekoloških živil.

 Jejmo sproščeno in počasi, hrano dobro prežvečimo!