NIJZ: Priporočila za cepljenje proti covid-19_september

Koga cepimo?

Cepljenje izvajamo za osebe starejše od 12 let iz baze naročenih zVEM, osebe pa lahko na cepljenje pridejo tudi brez naročanja v za to predvidenih terminih.

Vljudno vabljeni, da se cepljenja udeležite brez naročanja v spodaj navedenih terminih. Na cepljenje prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja.

V cepilnem centru preverjamo identiteto posameznikov, zato prosimo, da na cepljenje prinesete tudi osebni dokument s sliko.

Kje poteka cepljenje?

Cepljenje proti covid-19 poteka v ZD Center, Metelkova ulica 9 v kletnem delu. Osebe za cepljenje proti covid-19 vstopajo skozi glavni vhod, v ločeni vrsti, kjer jih bodo na cepljenje usmerili zaposleni in varnostnik.

Kje se lahko prijavim na cepljenje?

Na cepljenje se lahko prijavite tukaj.

Interes za cepljenje lahko sporočite tudi v ambulanto osebnega zdravnika po telefonu oziroma po elektronski pošti. Osebe, ki bi se želele cepiti brez naročanja, se lahko na cepilnem mestu oglasijo v terminih prosto dostopnega cepljenja.

V kolikor imate vsebinska vprašanje v zvezi s cepljenjem ali cepivi, se obrnite na svojega osebnega zdravnika. Prav tako so odgovori na številna vprašanja glede cepljenja dostopni na www.cepimose.si.

Vprašalnik pred cepljenjem

Osebe pred cepljenjem izpolnijo vprašalnik in ga prinesejo s seboj na cepljenje. Vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenjem in izjava o privolitvi v cepljenje

Cepljenje v prosto dostopnih terminih

Prosto dostopni termini cepljenja (brez naročanja) proti covid-19 so na voljo od  21. 9. do 26. 9. 2021 v naslednjih terminih:

Cepljenje proti covid 19 20. 26.9

V ponedeljek, 20. 9. 2021, se cepljenje izvaja samo za NAROČENE osebe preko Portala zVEM, prosto dostopnih terminov ta dan NI. 

Cepiva Janssen trenutno ni na zalogi. Cepljenje s tem cepivom bomo omogočili, ko bo cepivo ponovno na voljo.

Prost dostop do cepljenja pomeni, da oseba pride na cepilno mesto in počaka, da pride na vrsto. Če želi biti oseba cepljena na termin brez čakanja, se na cepljenje še vedno lahko prijavi oz. naroči.

Izjava o prejemu druge vrste cepiva za 2. odmerek cepljenja proti covid-19

Praviloma se za drugi odmerek uporabi cepivo istega proizvajalca. V primeru, da oseba želi nadaljevati cepljenje proti covid-19 z drugim cepivom, naj izpolni priloženo izjavo. V tem primeru je minimalen presledek med odmerkoma 4 tedne.

Izjava o prejemu druge vrste cepiva po 2. odmerku- obrazec

 

Cepljenje mladostnikov starih 12 let in več

Cepljenje mladostnikov proti covid-19 starih 12 let in več se v cepilnih centrih izvaja na enak način kot cepljenje odraslih. Mladostniki so lahko cepljeni s cepivom Pfizer ali Moderna.

Mladostnike lahko prijavite preko aplikacije zVEM ali pa se udeležite cepljenja v prosto dostopnih terminih.

V cepilnem centru je pediater prisoten v terminih, ko poteka cepljenje naročenih mladostnikov, prijavljenih preko aplikacije zVEM. Če se mladostnik cepljenja udeleži v prostih terminih, pa to ni vedno mogoče, zato vas naprošamo, da se o morebitnih dilemah predhodno posvetujete z njegovim osebnim pediatrom.

Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri otrocih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Možnost 3. odmerka

Uporaba 3. odmerka cepiva proti covid-19 je priporočljiva za:
- oskrbovance DSO
- osebe stare 70 let in več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost

S tretjim/poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale, ki so opravili osnovno cepljenje proti covid-19, če tako želijo. Ker 3. odmerek cepiva zaenkrat ni registriran, naj osebe (iz skupin za katere ni priporočil), ki ga želijo prejeti na lastno željo, izpolnijo izjavo.

Za tretji odmerek se uporabi mRNA cepivo (Pfizer ali Moderna). Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.

Osebam s presajenimi organi in težje imunsko oslabljenim osebam glede na priporočila NIJZ z dne 3.9.2021 se priporoča 3. odmerek cepiva proti COVID-19 kot dodatni odmerek osnovne sheme, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši. Minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo v teh primerih 4 tedne. Pri teh osebah je pri cepljenju potrebno priložiti zdravniško potrdilo.

Osebe, ki želijo tretji odmerek, lahko pridejo na cepljenje v prosto dostopnih terminih.

Na cepljenje prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja, osebno izkaznico, cepilni kartonček ter zdravniško potrdilo (pri osebah s presajenimi organi in težje imunsko oslabljenih osebah).

Cepljenje pri osebah, ki so prebolele covid-19

Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 8 mesecev od začetka bolezni. Osebe, ki so se prijavile na cepljenje, bodo na cepljenje vabljene 6 mesecev po preboleli okužbi.

Prebolevnike, ki se želite cepiti pred iztekom 6 mesecev, vljudno vabimo na prosto dostopne termine.

Prebolevnike, ki želite poleg 1. odmerka prejeti tudi 2. odmerek, vljudno vabimo na prosto dostopne termine.

2. odmerek cepiva Pfizer prejmejo pacienti 3 tedne po 1. odmerku. 2. odmerek je priporočljivo prejeti do 42. dne po 1. odmerku.

2. odmerek cepiva Moderna prejmejo pacienti 4 tedne po 1. odmerku. 2. odmerek je priporočljivo prejeti do 42. dne po 1. odmerku.

2. odmerek cepiva AstraZeneca je priporočljivo prejeti 4-12 tednov po 1. odmerku.

Termin cepljenja za drugi odmerek

Termin cepljenja z drugim odmerkom je odvisen od vrste cepiva, ki ste ga prejeli.
2. odmerek cepiva Pfizer prejmejo pacienti 3 tedne po 1. odmerku. 2. odmerek je priporočljivo prejeti do 42. dne po 1. odmerku.
2. odmerek cepiva Moderna prejmejo pacienti 4 tedne po 1. odmerku. 2. odmerek je priporočljivo prejeti do 42. dne po 1. odmerku.
2. odmerek cepiva AstraZeneca je priporočljivo prejeti 4-12 tednov po 1. odmerku.

V obdobju predvidenem za cepljenje z drugim odmerkom, boste o terminu cepljenja obveščeni preko SMS sporočila.Prosimo vas, da skrbno spremljate sporočila na mobilnem telefonu. V kolikor nimate možnosti prejetja SMS sporočila, vas bomo kontaktirali po stacionarnem telefonu.
Če čakate na drugi odmerek in niste prejeli vabila, nam to sporočite e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si.

Cepljenje z drugim odmerkom cepiva ASTRAZENECA (Vaxzevria)

Glede na priporočila NIJZ z dne 18.5.2021 ter v skladu s SmPC cepiva AstraZeneca (Vaxzevria) se lahko cepljenje z drugim odmerkom Vaxzevria opravi 4 -12 tednov po prvem odmerku. Vse osebe, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca (Vaxzevria) obveščamo, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljene predvidoma 6-8 tednov po cepljenju s prvim odmerkom, in sicer bodo vabilo prejele preko SMS sporočila ali klica na stacionarni telefon neposredno s strani cepilnega centra ZD Ljubljana.

Organizacija in potek cepljenja

Cepljenje proti covid-19 v sklopu cepilnega centra ZD Ljubljana se izvaja skladno z nacionalno strategijo cepljenja in navodili Ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Cepilni center ZD Ljubljana organizira cepljenje proti covid-19 za odraslo populacijo opredeljeno pri zdravnikih ZD Ljubljana in pri zdravnikih koncesionarjih iz Mestne občine Ljubljana ter primestnih občin (Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Vodice, Škofljica).

Kontakti za informacije o organizaciji cepljenja

V zvezi z vsebinskimi vprašanji vezano na cepljenje in cepiva se obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vas najbolje pozna in je edini pristojen za odgovarjanje na strokovne dileme. 

Pacienti se v primeru težav pri naročanju preko zVEM obrnejo na e-naslov podpora@ezdrav.si oz. preko telefonske številke 080 72 99.

V primeru vprašanj o organizaciji in izvedbi cepljenja - prejem prvega in/ali drugega odmerka cepiva ter za morebitne odpovedi termina, lahko pokličete na telefonsko številko 01 4723 710 (ob delovnikih od 11.00 - 13.00 ure) oz. pišete e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si

Pri izvajanju množičnega cepljenja v tako velikem obsegu in z različnimi cepivi NI MOŽNO PRENAROČANJE TERMINA CEPLJENJA. Po odpovedi termina avtomatično ostanete na seznamu za vabljenje, kar pomeni, da boste nov termin cepljenja prejeli ponovno preko SMS sporočila.

Odgovori na najpogostejša vprašanja in dileme glede cepljenja so objavljeni na naši spletni strani (zavihek Testiranje in cepljenje), da bi razbremenili telefonsko številko in e-naslov cepilne pisarne za tiste paciente, ki dostopa do teh informacij nimajo.

Z vsemi ostalimi vsebinskimi vprašanji vezano na cepljenje in cepiva, se lahko obrnete tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje in spletno stran www.cepimose.si.