NIJZ: Priporočila za cepljenje proti COVID januar 2022

V Sloveniji so trenutno dostopna štiri cepiva proti covid-19:
- mRNA cepivi: Comirnaty 30 in Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech) ter Spikevax (Moderna);
- vektorski cepivi: Vaxzevria (AstraZeneca) in Janssen (Johnson&Johnson)

Cepivo Comirnaty 30 (Pfizer/BionTech) in Spikevax (Moderna) sta za osnovno cepljenje registrirani za osebe, stare 12 let in več, cepivi Vaxzevria (AstraZeneca) in Janssen (Johnson&Johnson) sta registrirani za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.
Cepivo Comirnaty 10 je registrirano za osnovno cepljenje otrok starih 5-11 let.
Za cepivi Comirnaty 30 in Spikevax je odobrena uporaba tudi za 3. dodaten odmerek za imunsko oslabljene osebe stare 12 let in več, pa tudi za 3. poživitven odmerek za osebe stare 18 let in več. Cepivo Comirnaty 10 je odobreno za uporabo tudi kot 3. dodaten odmerek za imunsko oslabljene otroke stare 5-11 let.

Zaradi boljše učinkovitosti in manj resnih zapletov pri mRNA cepivih v primerjavi z vektorskimi cepivi, je priporočljiva uporaba mRNA cepiv; vektorska cepiva se lahko uporabijo le na izrecno željo osebe, ki se cepi (ob tem je treba osebo opozoriti na možnost neželenih učinkov) ali v primeru, ko je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana.

Glede na trenutno razpoložljive podatke je, zaradi možnosti nekoliko večjega tveganja za miokarditise/perikarditise pri mlajših po cepivu Spikevax v primerjavi s cepivom Comirnaty, pri mlajših od 30 let priporočljiva uporaba cepiva Comirnaty (Pfizer/BioNTech).

Kaj potrebujete ob cepljenju?

Na cepljenje prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja.

V cepilnem centru preverjamo identiteto posameznikov, zato prosimo, da na cepljenje prinesete tudi osebni dokument s sliko.

Pred cepljenjem izpolnite tudi vprašalnik in ga prinesete s seboj na cepljenje. Vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenjem in izjava o privolitvi v cepljenje

Kje poteka cepljenje?

Cepljenje proti covid-19 poteka v ZD Center, Metelkova ulica 9 v kletnem delu. Osebe za cepljenje proti covid-19 vstopajo skozi glavni vhod, v ločeni vrsti, kjer jih bodo na cepljenje usmerili zaposleni in varnostnik.

Kje se lahko prijavim na cepljenje?

Na cepljenje se lahko prijavite tukaj (aplikacija zVEM) ali tukaj https://narocanja.zd-lj.si/275

Pri izvajanju množičnega cepljenja v tako velikem obsegu in z različnimi cepivi ni možno prenaročanje termina cepljenja. Po odpovedi termina avtomatično ostanete na seznamu za vabljenje, kar pomeni, da boste nov termin cepljenja prejeli ponovno preko SMS sporočila.

Cepljenje na domu za nepokretne in gibalno ovirane

Izvajamo tudi cepljenja na domu za nepokretne in gibalno ovirane. Osebe se obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, da izda nalog za patronažo.

Cepljenje mladostnikov starih 12 - 17 let

Cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za mladostnike stare 12 let in več. Lahko se izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje odraslih.
Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri otrocih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Cepljenje otrok starih 5-11 let

Cepljenje proti covid-19, je posebej priporočljivo za otroke, stare 5-11 let, s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covid-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi). Cepljenje proti covid-19 je smiselno in varno tudi za ostale otroke, stare 5-11 let, saj tudi pri njih učinkovito prepreči okužbe ter zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov covid-19. Z zmanjšanjem možnosti širjenja okužbe pa cepljenje otrokom omogoča tudi nemoteno šolanje in življenje.

Cepljenje otrok starih 5-11 let se opravi s cepivom Comirnaty 10. Lahko se izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje mladostnikov in odraslih.

Pri otroku, ki je med prvim in drugim odmerkom cepljenja proti covid-19 dopolnil 12 let, se za cepljenje z drugim odmerkom lahko uporabi cepivo Comirnaty 10.

S seboj prinesite otrokovo cepilno knjižico.

3. odmerek (poživitveni oz. dodatni odmerek)

a. Poživitven odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.

Priporočljiv je za vse ostale osebe stare 18 let in več.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je 3-6 mesecev, če pa je oseba opravila osnovno cepljenje z vektorskimi cepivi (ali v tujini z drugimi cepivi odobrenimi s strani SZO), pa je priporočljiv presledek vsaj 2 meseca po osnovnem cepljenju.

Za poživitven odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo:
- Comirnaty 30 (Pfizer/BioNTech) – poln odmerek;
- Spikevax (Moderna) – polovičen odmerek (0,25 ml, 50 mcg); le za osebe starejše od 30 let.
V primeru, ko je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo.

b. Dodaten odmerek, je odmerek, ki ga oseba prejme kot dodatnega k osnovni shemi cepljenja in je priporočljiv za težje imunsko oslabljene osebe (opredeljene v točkah 1, 2, 4, 5 in 7 na seznamu posebej ranljivih kroničnih bolnikov* oz. v skladu s presojo lečečega specialista), ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši.
Minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo v teh primerih 4 tedne.

Za dodaten odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo:
- Comirnaty 30 (Pfizer/BioNTech) – poln odmerek, za osebe stare 12 let in več;
- Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech) - poln odmerek, za otroke stare 5-11 let;
- Spikevax (Moderna) – poln odmerek (0,5 ml; 100 mcg); le za osebe starejše od 30 let.
V primeru, ko je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo.

Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19

Cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo opraviti 1-6 mesecev po preboleli bolezni.

Cepljenje oseb, ki so dokazano zbolele za COVID-19 po cepljenju s prvim odmerkom, je priporočljivo 3 do 6 mesecev po začetku bolezni.

Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (3 dogodki: 2x cepljenje, 1x prebolelost, ne glede na zaporedje dogodkov), je priporočljivo cepljenje s poživitvenim odmerkom 3-6 mesecev po zadnjem dogodku.

Termin cepljenja za drugi odmerek

V obdobju predvidenem za cepljenje z drugim odmerkom, boste o terminu cepljenja obveščeni preko SMS sporočila.Prosimo vas, da skrbno spremljate sporočila na mobilnem telefonu. V kolikor nimate možnosti prejetja SMS sporočila, vas bomo kontaktirali po stacionarnem telefonu.
Če čakate na drugi odmerek in niste prejeli vabila, nam to sporočite e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si.

Kontakti za informacije o organizaciji cepljenja

V zvezi z vsebinskimi vprašanji vezano na cepljenje in cepiva se obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vas najbolje pozna in je edini pristojen za odgovarjanje na strokovne dileme. Z vsemi ostalimi vsebinskimi vprašanji vezano na cepljenje in cepiva, se lahko obrnete tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje in spletno stran www.cepimose.si.

Pacienti se v primeru težav pri naročanju preko zVEM obrnejo na e-naslov podpora@ezdrav.si oz. preko telefonske številke 080 72 99.

V primeru vprašanj o organizaciji in izvedbi cepljenja lahko pokličete na telefonsko številko 01 4723 710 (ob delovnikih od 11.00 - 13.00 ure) oz. pišete e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si