NIJZ: Navodila in priporočila za cepljenje proti COVID-19 december 2023

NIJZ: COVID-19-letak z informacijami

Kaj potrebujete ob cepljenju?
Na cepljenje prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja.
V cepilnem centru preverjamo identiteto posameznikov, zato prosimo, da na cepljenje prinesete tudi osebni dokument s sliko.
Pred cepljenjem izpolnite tudi vprašalnik
in ga prinesete s seboj na cepljenje. Vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenjem in izjava o privolitvi v cepljenje

Kje poteka cepljenje?
Cepljenje proti covid-19 poteka v ZD Center, Metelkova ulica 9, pritličje (takoj ob glavnem vhodu levo). Osebe za cepljenje proti covid-19 vstopajo skozi glavni vhod, v ločeni vrsti, kjer jih bodo na cepljenje usmerili zaposleni in varnostnik.

Kje se lahko prijavim na cepljenje?
Na cepljenje se lahko prijavite:  
https://narocanja.zd-lj.si/275 (odrasli in otroci nad 12 let)

Cepljenje na domu za nepokretne in gibalno ovirane
Izvajamo tudi cepljenja na domu za nepokretne in gibalno ovirane. Osebe se obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, da izda nalog za patronažo.

Cepljenje v primeru znane ALERGIJE za penicilin, cvetni prah, hrano, pik žuželke
Pri pacientih z znano alergijo za penicilin, cvetni prah, hrano, pik žuželk NI ovire za cepljenje proti covid-19. Svetuje se opazovanje 30 minut po cepljenju.

Kdaj je cepljenje odsvetovano?

  • v primeru bolezni z ZVIŠANO TELESNO TEMPERATURO – cepljenje se prestavi;
  • v primeru znane ALERGIJE NA SESTAVINE CEPIVA:
    Cepiva mRNA (Comirnaty, Moderna/Spikevax) odsvetujemo pri osebah, ki so alergične za sestavine cepiva oziroma za polietilenglikol/makrogol/polisorbat: osebe, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol - Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali  medroksiprogesteronu za injiciranje. Cepiva mRNA so odsvetovana pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.

Za ostale osebe z znano alergijo za druge alergene NI ovire za cepljenje proti Covid-19.

Pacienti z idiopatsko anafilaksijo ali z anafilaksijo po drugih cepljenih v preteklosti se cepijo v bolnišnici, in sicer na kliniki Golnik. Na cepljenje jih napoti osebni zdravnik, ki jim v ta namen izda napotnico.

Pri pacientih, ki so na subkutani imunoterapiji se svetuje, da je med injekcijo subkutane imunoterapije in cepljenjem interval vsaj teden dni.

Morebitni stranski učinki po cepljenju
Stranski učinki se najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru. Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju.

Kako blažiti stranske učinke po cepljenju?
Svetujemo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s paracetamolom (Lekadol/Daleron), zadostno hidracijo, tople napitke.

V katerem primeru je potrebno poklicati zdravnika?
Nujno zdravniško pomoč naj pacienti poiščejo, kadar opazijo kombinacijo katerega koli od naslednjih simptomov:
- omedlevica ali omotičnost,
- spremembe srčnega utripa,
- kratka sapa,
- piskajoče dihanje,
- otekanje ustnic, obraza ali grla,
- koprivnica ali izpuščaj,
- siljenje na bruhanje ali bruhanje,
- bolečine v trebuhu.

Kontakti za informacije o organizaciji cepljenja

V primeru vprašanj o organizaciji in izvedbi cepljenja lahko pišete e-naslov narocanje.cepljenje@zd-lj.si.