Obveščamo vas, da vsi pacienti, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva proti covid-19 v sklopu cepilnega centra ZD Ljubljana na Gospodarskem razstavišču od 22.2.2021 dalje, prejmejo ob cepljenju s prvim odmerkom tudi termin cepljenja z drugim odmerkom. Termin je določen skladno s cepilno shemo posameznega cepiva, ura cepljenja ostaja enaka kot ob cepljenju s prvim odmerkom. Predvidoma tudi vsi pacienti pred cepljenjem z drugim odmerkom prejmejo opomnik za udeležbo na cepljenju preko telefonskega klica ali SMS obvestila neposredno iz cepilnega centra.

V ZD Ljubljana izvajamo cepljenje s tremi različnimi cepivi, ki imajo tudi različno cepilno shemo, oz. različen razmak za cepljenje med prvim in drugim odmerkom cepiva:

- Cepivo Comirnaty (Pfizer-BioNTech) vsaj 21 dni oz. 3 tedne.

- Cepivo Moderna 28 dni oz. 4 tedne.

- Cepivo AstraZeneca 9 – 12 tednov.

Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo proti covid-19 ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Časovno obdobje, po katerem se predvidoma vzpostavi zaščita, je pri različnih cepivih nekoliko različna, in sicer 7 dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty oziroma 14 dni po drugem odmerku cepiva Moderna oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca.

Kljub cepljenju priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok, higiena kašlja itd.

Več informacij je dosegljivih na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-glede-cepljenja-proti-covid-19