Cepljenje proti Covid-19 pacientom svetujemo, saj na ta način zaščitijo sebe, svojce, sodelavce in prijatelje. Tiste, ki so svojemu zdravniku izrazili interes za cepljenje, razvrstimo po starosti ter ranljivosti glede na pridružene bolezni. Vodimo tudi sezname pacientov, ki jih bo potrebno cepiti na domu, v domačem okolju.

Cepiva

V ZD Ljubljana izvajamo cepljenje proti covid-19 s štirimi različnimi cepivi, ki imajo tudi različno cepilno shemo. Cepljenje proti covid-19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma.

Priporočen presledek med odmerkoma je:

- pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne,

- pri cepivu Moderna štiri tedne,

- pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) 4-12 tednov.

Cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

 

Zaščita po cepljenju

Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo proti covid-19 ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Časovno obdobje, po katerem se predvidoma vzpostavi zaščita, je pri različnih cepivih nekoliko različna, in sicer 7 dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty oziroma 14 dni po drugem odmerku cepiva Moderna oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca.

Kljub cepljenju priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok, higiena kašlja itd.

 
Prejem cepiva za ljudi z alergijami (penicilin, cvetni prah, hrana, piki žuželke ...)

Ovir za cepljenje proti Covid-19 pri pacientih z znano alergijo za penicilin, cvetni prah, hrano, piki žuželk NI. V primeru znane anafilaksije po drugih alergenih (hrana, piki žuželke, zdravila) se svetuje opazovanje 30 minut po injekciji.

 
V kakšnih primerih je cepljenje odsvetovano?

Cepljenje odsvetujemo, če imajo pacienti bolezen, pri kateri je prisotna zvišana telesna temperatura ali alergijo na sestavine cepiva.

Cepljenje z mRNA cepivi je odsvetovano pri osebah, ki so alergične za sestavine cepiva oziroma za polietilenglikol/makrogol/polisorbat: osebe, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol - Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali  medroksiprogesteronu za injiciranje ter pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.

Za ostale osebe z znano alergijo za druge alergene NI ovire za cepljenje proti Covid-19.

Pacienti z idiopatsko anafilaksijo in pacienti, ki so imeli anafilaksijo po drugih cepljenih v preteklosti se cepijo v bolnišnici in sicer na kliniki Golnik. Na cepljenje jih napoti osebni zdravnik, ki jim v ta namen izda napotnico.

Pri bolnikih ki so na subkutani imunoterapiji se svetuje, da je med injekcijo subkutane imunoterapije in cepljenjem interval vsaj teden dni.


 
Kako blažiti učinke po cepljenju? 

Svetujemo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s Paracetamolom, zadostno hidracijo, tople napitke. Ob poslabšanju zdravstvenega stanja naj se obrnejo na svojega zdravnika ali Urgentno službo.
Poslabšanje zdravstvenega stanja zaradi uživanja Ibuprofena pri korona infekciji so sprva res povezovali, vendar so kasneje to ovrgli. Za lajšanje stranskih učinkov cepiva Ibuprofen ponavadi ni prvi izbor.


Kdaj se stranski učinki najpogosteje pojavijo?

Stranski učinki se najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru. Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju. V primerjavi s prvim odmerkom so bili pri cepivu AstraZeneca neželeni učinki po drugem odmerku blažji in manj pogosti, pri cepivu Pfizer/BioNTech in Moderna pa ravno obratno.

V katerem primeru je potrebno poklicati zdravnika?

Nujno zdravniško pomoč naj pacienti poiščejo, kadar opazijo kombinacijo katerega koli od naslednjih simptomov:
- omedlevica ali omotičnost;
- spremembe srčnega utripa;
- kratka sapa,
- piskajoče dihanje,
- otekanje ustnic, obraza ali grla,
- koprivnica ali izpuščaj,
- siljenje na bruhanje ali bruhanje,
- bolečine v trebuhu.

Po cepljenju se priporoča vsaj 15 minutno skrbno spremljanje stanja.

 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani NIJZ:  https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-glede-cepljenja-proti-covid-19