Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana, izr. prof. dr. Antonija Poplas Susič, je na današnji novinarski konferenci ponazorila organizacijo in logistiko cepljenja v Ljubljani ter s podatki podkrepila dejstvo, da cepljenje proti covid-19 v Ljubljani poteka dobro in časovno ustrezno ter v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja.

V Ljubljani smo v največjem cepilnem centru v državi do 8. 4. 2021 cepili skoraj 60.000 ljudi, in sicer 44.000 s prvim odmerkom in 15.000 tudi že z dvema odmerkoma. Od tega je bilo cepljenih 43.900 Ljubljančanov in 15.820 oz. 26 % ljudi iz druge 201 občine, kar pomeni, da smo v ZD Ljubljana cepili približno 15 % Ljubljančanov (podatek na dan 8. 4. 2021). Če bi bili vsi, ki so se cepili v našem cepilnem centru Ljubljančani, pa bi to pomenilo, da smo cepili 20 % Ljubljančanov. Ob tem dodajamo, da so nam iz cepilnega centra UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta sporočili, da so cepili še skupno 9431 tamkajšnjih zaposlenih, kar še poveča delež tistih, ki so se cepili v Ljubljani. Delež cepljenih v Osrednjeslovenski regiji na dan 8. 4. 2021 je 14 %, delež cepljenih v ljubljanskem cepilnem centru pa 15 %, kar potrjuje, da Ljubljana s cepljenjem proti covid-19 ne zaostaja. Trenutno dnevno cepimo do 2.800 oseb, zmogljivosti cepljenja pa bi lahko povečevali.

Do sedaj se je interes za cepljenje zbiral na nivoju osebnih zdravnikov ZDL in koncesionarjev, pri čemer je bila glavna težava usklajevanje seznamov zaradi nekompatibilnosti različnih informacijskih sistemov. ZD Ljubljana je zato vzporedno vpeljal avtomatski sistem za naročanje, ki je bil dokončno vzpostavljen 2. 4. 2021 in je sedaj dosegljiv na spletni strani www.zd-lj.si. Sistem je olajšal sam postopek naročanja, uvrščanja na čakalni seznam in obveščanja več tisoč oseb hkrati, saj omogoča, da se ljudje naročijo sami, nato pa prejmejo termin cepljenja preko sms sporočila oz. klica na stacionarni telefon. Zainteresirani za cepljenje se poleg individualnega naročanja še vedno lahko prijavijo tudi pri osebnem zdravniku. Osebe brez osebnega zdravnika ali brez zdravstvenega zavarovanja in tujci interes za cepljenje sporočijo na e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si, pri čemer navedeno tudi opredelijo.

Da bi se življenje vrnilo v ustaljene tirnice, bi bilo potrebno cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. V Ljubljani bi morali za dosego tega cilja cepiti še 128.650 ljudi, kar je dvakrat toliko, kot je bilo cepljenih do sedaj. To bi lahko zaključili v slabih dveh mesecih, v kolikor se ljudje za to odločijo in prejmemo ustrezno število cepiva.