V medijih so se v zadnjih dneh pojavile izjave nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, g. Jelka Kacina, s katerimi za neuspešnost cepljenja obtožuje izvajalce na osnovni ravni. Izjave so neutemeljene ter žaljive do izvajalcev na primarni ravni in so sprožile val ogorčenja tudi med našim zdravstvenim osebjem, ki že ves čas epidemije vlaga izjemne napore na vseh področjih svojega delovanja.

V ZD Ljubljana vseskozi izvajamo intenzivno cepljenje tako na lokaciji kot po terenu (mobilne enote), opravili smo preko 300.000 cepljenj, kar pomeni 30 % vseh cepljenj v državi. Ob tem smo učinkovito sledili hitro spreminjajočim se strategijam cepljenja, istočasno se prilagajamo tudi razporejanju kadra na druga delovišča in nadomeščanju odsotnosti zaradi različnih razlogov.

V našem cepilnem centru, poleg prostega dostopa, omogočamo vsem, ki se želijo cepiti v terminu brez čakanja, da se na cepljenje prijavijo oz. naročijo. Na ta način lahko cepilni center zagotovi potrebno število ekip in zadostno časovno dostopnost, kar je pri prostem dostopu urejeno z zamikom.

V obdobju, ko primarno zdravstvo deluje na več deloviščih hkrati (cepljenje, testiranje, covid ambulante, redno delo in še dežurstva), so izjave g. Kacina neprimerne in kažejo na to, da nacionalni koordinator aktualnega dogajanja ne pozna. Tovrstno kritiziranje zdravstvenega osebja v razmerah, ko se njihova obremenitev še povečuje, deluje demotivacijsko ter ruši zaupanje v medicinsko stroko. Zadevne izjave g. Kacina v času, ko se epidemija neizbežno širi, škodujejo skupnemu cilju, to je zagotoviti čim višjo precepljenost državljanov in ohraniti vzdržnost slovenskega zdravstvenega sistema. Težko je tudi razumeti, da nacionalni koordinator cepljenja z dezinformiranjem spodbuja drugačno vzdušje, kot bi ga ta trenutek potrebovali, da celovito udejanimo in dosežemo ustrezno precepljenost prebivalstva.

Prav tako naši zdravstveni timi ne sprejemajo Posebnega vladnega odloka, ki »nagrajuje vabljenje in izvajanje cepljenja«, saj to počnejo že ves čas, pri pacientih pa taka izjava posredno izzove napačno sklepanje, da k cepljenju spodbujamo zaradi nagrajevanja in hkrati pozabljajo, da je naloga spodbujanja in krepitve cepljenja, vloga vseh nas že ves čas epidemije, v kar so bile usmerjene tudi vse naše akcije spodbujanja že od samega začetka.

V tako obsežnem zdravstvenem izzivu, kot je epidemija covid 19, nam lahko uspe le skupaj, s premišljenimi koraki, ustrezno spoštljivo komunikacijo ter krepitvijo medsebojne pomoči in zaupanja stroki.