Skoči do osrednje vsebine
Išči... SL EN Prijava

Prijava za zaposlene

efpc_slo

Koronavirus

Cepljenje proti COVID-19prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

Kako se izogniti okužbi in bolezni COVID-19prim. prof. dr. Ivan Eržen, dr. med., spec.

PCR testiranje na SARS-CoV-2 je namenjeno osebam, ki zbolijo s simptomatiko sumljivo za covid-19. Odločitev o testiranju sprejme zdravnik, ki obolelega obravnava. Tujci, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika v Sloveniji, se v primeru, da zbolijo z znaki in simptomi sumljivi za COVID-19, samoizolirajo na domu in pokličejo dežurnega/sprejemnega zdravnika v ZD Ljubljana, in sicer v enoto, ki je najbližje njihovemu bivališču. Tujci – študentje se obrnejo na ZD za študente na Aškerčevi ulici.

PCR testiranje, ki ga odredi zdravnik, je za obolele brezplačno. Ob prihodu na vstopno točko za odvzem brisa (na parkirišču P+R Stanežiče - povezava do lokacije) mora oseba imeti s seboj osebni dokument/potni list in evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, v kolikor z njo razpolaga.

 

 

Cepljenje proti Covid-19 pacientom svetujemo, saj na ta način zaščitijo sebe, svojce, sodelavce in prijatelje. Tiste, ki so svojemu zdravniku izrazili interes za cepljenje, razvrstimo po starosti ter ranljivosti glede na pridružene bolezni. Vodimo tudi sezname pacientov, ki jih bo potrebno cepiti na domu, v domačem okolju.

Cepiva

V ZD Ljubljana izvajamo cepljenje proti covid-19 s štirimi različnimi cepivi, ki imajo tudi različno cepilno shemo. Cepljenje proti covid-19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma.

Priporočen presledek med odmerkoma je:

- pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne,

- pri cepivu Moderna štiri tedne,

- pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) 4-12 tednov.

Cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

 

Zaščita po cepljenju

Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo proti covid-19 ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Časovno obdobje, po katerem se predvidoma vzpostavi zaščita, je pri različnih cepivih nekoliko različna, in sicer 7 dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty oziroma 14 dni po drugem odmerku cepiva Moderna oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca.

Kljub cepljenju priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok, higiena kašlja itd.

 
Prejem cepiva za ljudi z alergijami (penicilin, cvetni prah, hrana, piki žuželke ...)

Ovir za cepljenje proti Covid-19 pri pacientih z znano alergijo za penicilin, cvetni prah, hrano, piki žuželk NI. V primeru znane anafilaksije po drugih alergenih (hrana, piki žuželke, zdravila) se svetuje opazovanje 30 minut po injekciji.

 
V kakšnih primerih je cepljenje odsvetovano?

Cepljenje odsvetujemo, če imajo pacienti bolezen, pri kateri je prisotna zvišana telesna temperatura ali alergijo na sestavine cepiva.

Cepljenje z mRNA cepivi je odsvetovano pri osebah, ki so alergične za sestavine cepiva oziroma za polietilenglikol/makrogol/polisorbat: osebe, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol - Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali  medroksiprogesteronu za injiciranje ter pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.

Za ostale osebe z znano alergijo za druge alergene NI ovire za cepljenje proti Covid-19.

Pacienti z idiopatsko anafilaksijo in pacienti, ki so imeli anafilaksijo po drugih cepljenih v preteklosti se cepijo v bolnišnici in sicer na kliniki Golnik. Na cepljenje jih napoti osebni zdravnik, ki jim v ta namen izda napotnico.

Pri bolnikih ki so na subkutani imunoterapiji se svetuje, da je med injekcijo subkutane imunoterapije in cepljenjem interval vsaj teden dni.


 
Kako blažiti učinke po cepljenju? 

Svetujemo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s Paracetamolom, zadostno hidracijo, tople napitke. Ob poslabšanju zdravstvenega stanja naj se obrnejo na svojega zdravnika ali Urgentno službo.
Poslabšanje zdravstvenega stanja zaradi uživanja Ibuprofena pri korona infekciji so sprva res povezovali, vendar so kasneje to ovrgli. Za lajšanje stranskih učinkov cepiva Ibuprofen ponavadi ni prvi izbor.


Kdaj se stranski učinki najpogosteje pojavijo?

Stranski učinki se najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru. Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju. V primerjavi s prvim odmerkom so bili pri cepivu AstraZeneca neželeni učinki po drugem odmerku blažji in manj pogosti, pri cepivu Pfizer/BioNTech in Moderna pa ravno obratno.

V katerem primeru je potrebno poklicati zdravnika?

Nujno zdravniško pomoč naj pacienti poiščejo, kadar opazijo kombinacijo katerega koli od naslednjih simptomov:
- omedlevica ali omotičnost;
- spremembe srčnega utripa;
- kratka sapa,
- piskajoče dihanje,
- otekanje ustnic, obraza ali grla,
- koprivnica ali izpuščaj,
- siljenje na bruhanje ali bruhanje,
- bolečine v trebuhu.

Po cepljenju se priporoča vsaj 15 minutno skrbno spremljanje stanja.

 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani NIJZ:  https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-glede-cepljenja-proti-covid-19

OBVESTILO: V skladu z navodili Ministrstva za zdravlje o spremenjenih priporočilih v zvezi s covidom-19 vstopna točka za odvzem brisov ZD Ljubljana v Stanežičah od torka, 4. 4. 2023, dalje ne bo več delovala. Hitri antigenski testi (HAGT) in PCR testi se bodo po presoji zdravnika izvajali v posameznih ambulantah, samoplačniški PCR testi pa v enoti Center na Metelkovi ulici 9, po predhodnem naročilu na telefonski številki 01 47 23 700.

V ZD Ljubljana opravljamo tudi samoplačniške odvzeme brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 z metodo PCR. Za odvzem brisa je potrebno predhodno naročilo, za fizične osebe pa tudi predhodno plačilo. Cena odvzema brisa je 85 EUR. Za zagotovitev primernega termina se je potrebno naročiti vsaj dva dni prej.

Podatki za plačilo so sledeči:

Zdravstveni dom Ljubljana
Metelkova ulica 9
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0126 1603 0921 845
SKLIC: SI 00 0030
SWIFT (BIC) KODA: BSLJSI2X
Davčna številka: 80683568

Za odvzem brisa se morate predhodno naročiti na telefonski številki 01 47 23 700.

Odvzem brisa boste opravili v ZD Ljubljana - Center - Metelkova ulica 9.

FIZIČNE OSEBE: Ob testiranju je obvezna priložitev fotokopije potrdila o plačilu, iz katerega morajo biti razvidni podatki plačnika ter v namenu ime in priimek testirane osebe, na podlagi katerega bomo naknadno izstavili račun. Možno je tudi plačilo s kartico ob testiranju. Gotovine na vstopni točki ne sprejemamo.

PRAVNE OSEBE (PODJETJA): Podjetje naj predhodno pošlje naročilnico in seznam oseb na e-naslove korona@zd-lj.si, korona.vt@zd-lj.si in fakturni@zd-lj.si. Vnaprejšnje plačevanje ni potrebno. Po opravljenem testiranju bomo izstavili račun, ki ga plačate naknadno.

Rezultate testiranja boste prejeli po telefonu praviloma v roku 24 ur. V primeru, da potrebujete pisni izvid testiranja, po prejemu SMS sporočila o rezultatu testiranja pošljite zahtevo za pisni izvid na korona@zd-lj.si ali pokličite na telefonsko številko +386 1 4723700.

OBVESTILO: V skladu z navodili Ministrstva za zdravlje o spremenjenih priporočilih v zvezi s covidom-19 vstopna točka za odvzem brisov ZD Ljubljana v Stanežičah od torka, 4. 4. 2023, dalje ne bo več delovala. Hitri antigenski testi (HAGT) in PCR testi se bodo po presoji zdravnika izvajali v posameznih ambulantah, samoplačniški PCR testi pa v enoti Center na Metelkovi ulici 9, po predhodnem naročilu na telefonski številki 031/619-359 (med 11. in 15. uro).


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve Zapri

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.