V primeru povišane telesne temperature in znakov okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje) se najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom po telefonu ali e-pošti!

Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

Obvestila

ZD Ljubljana je vključen v nacionalni sistem enotnega obveščanja o rezultatih testiranja na virus SARS-COV-2 preko SMS sporočil.

PACIENTI BOSTE O REZULTATU TESTIRANJA OBVEŠČENI PREKO SMS SPOROČILA S ŠTEVILKE 051 285 886.

KAKO POTEKA OBVEŠČANJE O REZULTATIH TESTIRANJA?

  • S številke 051 285 886 boste prejeli SMS sporočilo, da je rezultat vašega testiranja na voljo.
  • Na prejeto SMS sporočilo lahko odgovorite na 2 načina, opisana v tabeli spodaj:

Pacienti s kartico ZZZS

Pacienti brez kartice ZZZS

Vaš SMS odgovor:

zadnja dva znaka številke kartice ZZZS  

Vaš SMS odgovor:

štirimestna letnica rojstva   

  • Če boste odgovorili pravilno, boste v naslednjem SMS sporočilu prejeli rezultat testiranja. V primeru pozitivnega rezultata boste prejeli tudi TAN kodo za aplikacijo #OstaniZdrav.
  • Če na SMS ne boste odgovorili pravilno ali ste zavrnili obveščanje po SMS ali ste kot kontakt za obveščanje navedli stacionarno telefonsko številko, vas bomo o rezultatih obvestili s klicnega centra vstopne točke za odvzem brisov Zdravstvenega doma Ljubljana.
  • Rezultat testiranja COVID-19 lahko preverite tudi na portalu zVEM: https://zvem.ezdrav.si (dostop je možen z digitalnim potrdilom).
  • V primeru, da potrebujete pisni izvid testiranja, po prejemu SMS sporočila o rezultatu testiranja pošljite zahtevo za pisni izvid na korona@zd-lj.si ali pokličite na telefonsko številko +386 31 619 359 oziroma 031 619 359.

Več informacij o obveščanju na spletni strani NIJZ: www.nijz.si/rezultati-covid

V decembru 2020 v ZD Ljubljana pričenjamo s preventivnimi pregledi ustne votline s ciljem zgodnjega odkrivanja rakavih sprememb v ustni votlini. Pregledi so namenjeni tistim pacientom, ki imajo nenavadne spremembe v ustni votlini, ki jih še niso obravnavali pri zdravniku oziroma zobozdravniku. Zgodnje odkrivanje raka je namreč izjemno pomembno, saj je v tem primeru ozdravitev skorajda 100 odstotna.

Preventivne preglede ustne votline izvajajo zobozdravniki ZD Ljubljana, in sicer v enoti Moste-Polje, na Prvomajski ulici 5. Na pregled se je potrebno NAROČITI. Naročanje je možno po telefonu na telefonski številki 01 58 44 222 - sprejem klicev je ob ponedeljkih med 8. in 12. uro ali po elektronski pošti pregledi.uv@zd-lj.si (s pripisom telefonske številke, na kateri ste dosegljivi, številke kartice zdravstvenega zavarovanja ter datuma rojstva).

Na naročen termin pregleda prihajajte pravočasno oz. 5 minut pred terminom, s seboj imejte že vnaprej izpolnjen COVID vprašalnik. Pacienti z drugimi zdravstvenimi težavami v predelu ustne votline, zob ali protez se na pregled naročijo k osebnemu zobozdravniku.

Ordinacijski čas: izmenično oz. po razporedu

ponedeljek: 7.00 - 12.00
sreda: 15.00 - 20.00

Cepljenje proti gripi v mobilni enoti Simulacijskega centra ZD Ljubljana je v letošnjem letu prvenstveno namenjeno zaposlenim v večjih organizacijskih enotah kot so npr. fakultete, MOL, ZPIZ, ministrstva. Gre za vnaprej planirana cepljenja zainteresiranih zaposlenih in ne mimoidočih, v ta namen je ZD Ljubljana tudi nabavil predvideno število cepiv. Izvajamo primer dobre prakse izboljšanja precepljenosti proti gripi, pri čemer z mobilno enoto pridemo v neposredno bližino uporabnikov, na njihovo željo, zaposlenim pa tako ni potrebno za daljši čas zapuščati delovnega mesta. Ob tem razbremenjujemo time po ambulantah, ko imajo z bolnimi ogromno dela, da cepljenje izvajamo ločeno.

V enotah ZD Ljubljana se cepljenje izvaja pri osebnih zdravnikih in trenutno imamo cepiva na voljo še za do sedaj naročene paciente. Po dostavi dodatnih odmerkov s strani NIJZ, ki bo predvidoma sredi novembra, bodo imele prednost pri cepljenju proti gripi skladno z navodili NIJZ najranljivejše skupine, ki jih bodo iz ambulant tudi poklicali.

Spoštovani!

Z namenom zagotavljanja psihosocialne podpore pri morebitnem težjem spoprijemanju s trenutno epidemiološko situacijo je ponovno vzpostavljena možnost tovrstne pomoči. Svetovanje poteka na brezplačni telefonski številki 080 51 00. Telefonska psihosocialna podpora deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Pomoč nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Vključujejo se tudi strokovnjaki iz ZD Ljubljana. 

Povezava NIJZ: https://www.nijz.si/sl/zazivel-nov-telefon-za-psiholosko-podporo-ob-epidemiji-covid-19-080-51-00

Ker pogovor daje moč 1

Obveščamo vas, da je z dnem 1.11.2020 zdravnik Mario Bartolac, dr. med., spec. prenehal z delom v ZD Ljubljana.

Vse paciente in pacientke naprošamo, da si poiščejo novega družinskega zdravnika. Novo izbiro osebnega zdravnika pacienti uredijo pri zdravnikih, ki še sprejemajo nove paciente. Na naši spletni strani je objavljen seznam zdravnikov in zobozdravnikov, ki še sprejemajo nove paciente in se redno posodablja. Ker trenutno v ZD Ljubljana ni prostega družinskega zdravnika, svetujemo, da se za opredelitev obrnete še na zdravnike zasebnike in zdravnike s koncesijo, ki so še dolžni opredeljevati.

V ZD Ljubljana - Center bomo poskrbeli za nujne in neodložljive preglede z nadomestnimi zdravniki.

NADOMEŠČANJE - APRIL 2021:

petek, 16.4. dop.- vsi prisotni zdravniki 

ponedeljek, 19.4. dop - dr. Tršan
torek, 20.04. pop. - dr. Cvitkovič
sreda, 21.04. pop. - dr. Smrekar Hema
četrtek, 22.04. dop. - dr. Tršan
petek, 23.04. dop. - dr. Troha


ponedeljek, 26.04. dop. - /  
torek, 27.04. - PRAZNIK
sreda, 28.04. dop. - dr. Smrekar Hema
četrtek, 29.04. dop. - /
petek, 30.04. dop. - vsi prisotni zdravniki

 

NADOMEŠČANJE - MAJ 2021:

ponedeljek, 03.05. dop.- dr. Tršan
torek, 04.05. - pop. dr. Cvitkovič
sreda, 05.05. pop. - dr. Cvitkovič
petek, 07.05. dop. - vsi prisotni zdravniki


ponedeljek, 10.5. dop. - dr. Krajnc
sreda, 12.5. dop. - dr. Starič
petek, 14.5. dop. - dr. Troha

 

 

 

 

 

Spoštovani uporabniki Zdravstvenega varstva predšolskih otrok področne enote Rudnik!

Od 3.11.2020 dalje pediatrična covid ambulanta deluje v PE Rudnik, covid ambulanta za odrasle ostaja v PE Črnuče. 

Ambulanti Zdravstvenega varstva predšolskih otrok (Vlasta Porenta in Katja Dejak Gornik) PE Rudnik do nadaljnjega delujeta na lokaciji ZD Vič, Šestova ulica 10, Ljubljana.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Spoštovane pacientke in pacienti!

V skladu z Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije COVID-19 in zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov z dne 25.10.2020 v ZD Ljubljana prekinjamo izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v zdravstveno vzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante).

Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta.

Spoštovani starši in skrbniki otrok!

V oktobru je z delom v enoti Šiška pričela nova pediatrinja Vesna Bančič-Silva, dr. med., spec. pediatrije, ki bo delala v Zdravstvenem varstvu predšolskih otrok ter Zdravstvenem varstvu šolskih otrok in mladine.

Obveščamo vas, da sta družinski zdravnici Mojca Lombardo, dr.med.spec. in Gordana Šćepanović, dr. med., spec. prenehali z delom v ZD Ljubljana. Novo izbiro osebnega zdravnika pacienti uredijo pri zdravnikih, ki še sprejemajo nove paciente. Na naši spletni strani je objavljen seznam zdravnikov in zobozdravnikov, ki še sprejemajo nove paciente in se redno posodablja. Ker trenutno v ZDL ni prostega družinskega zdravnika, svetujemo, da se za opredelitev obrnete še na zdravnike zasebnike in zdravnike s koncesijo, ki so še dolžni opredeljevati.

Spoštovane pacientke in pacienti.

Ambulante v zdravstvenem domu so v aktualnem času zelo obremenjene s telefonskimi klici, zato vas vljudno prosimo, da se poslužujete elektronskih poti komuniciranja, če je to le mogoče. Pacienti, ki nas kontaktirate po elektronski pošti, dodatno ne kličite v ambulanto, da bi preverili, ali smo e-pošto prejeli. Vsi ti telefonski klici namreč dodatno obremenjujejo telefonsko linijo in so popolnoma nepotrebni, saj na e-pošto praviloma odgovorimo najkasneje naslednji delovni dan.


NAROČILO RECEPTOV, NAPOTNIC, BOLNIŠKEGA STALEŽA

Vse administrativne storitve, kot so izdaja receptov za kronično terapijo, napotnic za kontrolne preglede, naročilnic za medicinske pripomočke, po presoji osebnega zdravnika ureditev bolniškega staleža, se izvaja na daljavo, če je le možno preko e-pošte.

Ob tem vas prosimo, da skrbno načrtujete naročilo receptov že nekaj dni pred porabo zdravila. Prav tako vas naprošamo, da pred klicem v ambulanto preverite v lekarni, ali imate morda še veljaven obnovljiv recept za zdravila za kronično terapijo. Recepte za stalna zdravila, ki jih imate v kronični terapiji zdravnik običajno predpiše za obdobje 3 mesecev. Ob ponovnem naročanju receptov vas zato prosimo, da sočasno naročite VSA zdravila, ki jih redno jemljete (1 naročilo stalne terapije na 3 mesece) in ne naročate le posameznih zdravil.

V primeru kontrolnega pregleda pri zdravniku na sekundarnem/terciarnem nivoju zdravstva najprej preverite, ali je vaša izdana napotnica za kontrolni pregled še vedno veljavna, kar je razvidno iz zapisa zadnjega pregleda. Od 8.5.2020 dalje ima po pravilih ZZZS napotni zdravnik tudi možnost, da podaljša veljavnost napotnice osebnega zdravnika, in sicer lahko podaljša veljavnost napotnice za največ dve leti (skupaj lahko znaša veljavnost napotnice do tri leta). Podaljšanje napotnice s strani napotnega zdravnika mora biti izvedeno preden napotnica preteče in s tem ni potrebna izdaja novih napotnic s strani osebnega zdravnika za kontrolne preglede.

Stran 3 od 7
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.