Skoči do osrednje vsebine
Išči... SL EN Prijava

Prijava za zaposlene

efpc_slo

Razvojna ambulanta

KOMU JE NAMENJENA

V Sloveniji imamo organizirano mrežo razvojnih ambulant. Namenjene so spremljanju razvoja otrok z rizičnimi obporodnimi dejavniki, nudijo pa tudi zgodnjo obravnavo in nadaljnjo pomoč otrokom z motnjami v razvoju in njihovim družinam.

KDO SO IZVAJALCI IN KAJ OBSEGA

V Razvojni ambulanti otroka pregleda razvojni pediater. V primeru lažjih motenj, dobijo starši le priporočila za ravnanje z otrokom in vzpodbujanje v domačem okolju.

Približno tretjina vseh otrok, ki pridejo v naše ambulante, pa potrebuje več strokovne pomoči in jih vključimo v razvojnonevrološko obravnavo. V prvem letu starosti so običajno napoteni na nevrofizioterapijo. Tam z različnimi prijemi in vajami otroka učijo podobne drže in gibanja, ki ga drugi otroci osvojijo spontano, ter mu pomagajo, da osvoji tudi druge spretnosti.

Če opazimo, da ima otrok več težav pri ročnih spretnostih, se vključi v obravnavo delovni terapevt. Za pomoč pri govornem razvoju pa otroka po potrebi napotimo k logopedu. V timu je še medicinska sestra, ki skrbi za naročanje ter za usklajevanje dela v timu in z drugimi sodelavci. V timu za obravnavo otrok z razvojnimi motnjami delujejo namreč tudi psihologi, specialni pedagogi in socialni delavci, zato se povezujemo s strokovnjaki v Centrih za duševno zdravje našega zdravstvenega doma, pa tudi z vrtci, šolami in drugimi institucijami.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve Zapri

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.