V primeru povišane telesne temperature in znakov okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje) se najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom po telefonu ali e-pošti!

Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

Laboratorijska diagnostika

Rezultati laboratorijskih preiskav so zdravniku v pomoč pri postavitvi diagnoze, omogočajo spremljanje bolezni ali vzbudijo sum na novonastalo stanje. Velik del laboratorijskih preiskav izvajamo v laboratorijih ZDL, le manjši del vzorcev pošiljamo na analizo v zunanje laboratorije.

Izvajamo:

 • biokemične preiskave
 • imunološke preiskave
 • hematološke preiskave
 • osnovno urinsko analizo, štetje aktivnih bakterij (urikult)
 • preiskave blata
 • in določene hitre teste.

Natančnejši seznam preiskav si lahko ogledate na ceniku za samoplačnike. Povezava je spodaj.

Urniki odvzema biološkega materiala v laboratorijih ZDL

SPREJEM PACIENTOVPON – PET*6.45 – 19.30

Odvzem za hematološke, osnovne urinske preiskave, preiskave blata in hitre teste

PON - PET

6.45 – 19.30

Odvzem za biokemične preiskave

PON - PET

6.45 – 11.30 (10.00**)

Odvzem za ščitnične hormone

PON - PET

9.00 – 16.00

Odvzem za ostale imunološke preiskave

PON - PET

6.45 – 11.30 (10.00**)

Odvzem materiala, ki se pošilja v zunanje laboratorije

PON - PET

6.45 – 11.30 (10.00**)

*sprejem pacientov za potrebe Pediatrične nujne medicinske pomoči (PNMP) je vsako noč od 19.30 – 6.30 ure in vse sobote, nedelje in praznike cel dan (24 ur).
**enote Črnuče, Rudnik in Šentvid - zaradi organizacije dela.

 • Na sprejemnem mestu diagnostičnega laboratorija mora pacient oddati veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja.

 • Preiskave, ki jih opravljamo v laboratorijih ZDL, zdravnik naroči preko računalniškega sistema že v ordinaciji, zato papirna napotnica ni potrebna. Pacient dobi napotnico v roke le v primeru, ko odvzete vzorce pošljemo na analizo v zunanje laboratorije. Te napotnice mora pacient oddati skupaj s kartico zdravstvenega zavarovanja na sprejemnem mestu laboratorija.

 • Pacienti se morajo za obravnavo v diagnostičnem laboratoriju naročiti. Trenutno naročanje ni potrebno v Diagnostičnem laboratoriju v enoti Center in v enoti Vič.
  Naročanje pacienta v laboratorij se lahko izvede že ob izdaji naročilnice za laboratorij v ambulanti osebnega oz. napotnega zdravnika oziroma se lahko pacient za obravnavo v Diagnostičnem laboratoriju naroči sam.
  Samostojno se lahko naročite v laboratorij preko spodnjih povezav:
  1. Diagnostični laboratorij Bežigrad (https://narocanja.zd-lj.si/238)
  2. Diagnostični laboratorij Črnuče (https://narocanja.zd-lj.si/244)
  3. Diagnostični laboratorij Fužine (https://narocanja.zd-lj.si/251)
  4. Diagnostični laboratorij Moste (https://narocanja.zd-lj.si/250)
  5. Diagnostični laboratorij Polje (https://narocanja.zd-lj.si/245)
  6. Diagnostični laboratorij Rudnik (https://narocanja.zd-lj.si/262)
  7. Diagnostični laboratorij Šentvid (https://narocanja.zd-lj.si/248)
  8. Diagnostični laboratorij Šiška (https://narocanja.zd-lj.si/241)

  Pri izvedbi naročila sledite navodilom na spletni strani, naročate se lahko le na proste termine, ki so obarvani zeleno.

  V primeru simptomov in znakov sumljivih za covid-19 se PRED obiskom laboratorija posvetujte z osebnim zdravnikom.
 • Za samoplačniške preiskave ne potrebujete napotnice, medtem ko je zdravstvena kartica zaželena, saj za delo potrebujemo nekatere osebne podatke preiskovanca. V laboratorij pridete na lastno željo in se dogovorite za želene preiskave. Cenik in seznam preiskav, ki jih opravljamo je objavljen na spletni strani ZDL med ceniki osnovne dejavnosti.
banner cepljenje
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.