NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

RENTGENSKO SLIKANJE PLJUČ (PRSNEGA KOŠA)

Rentgensko slikanje prsnega koša nam omogoča vpogled v prsni koš in organe v njem (srce, pljuča, velike krvne žile, bezgavke, rebra, prsnico…). Pokaže nam položaj in zgradbo organov. Ker je slika dvodimenzionalna potrebujemo za boljšo orientacijo dve projekciji. Zato vas slikajo od spredaj in od strani. Redko pa so potrebne še druge projekcije.

RENTGENSKO SLIKANJE SKELETA

V Zdravstvenem domu Ljubljana slikamo hrbtenico v celoti ali po delih (npr: vratno hrbtenico), zgornje (npr: ramenski obroč) in spodnje ude ali posamezne sklepe, glavo ali obnosne votline (sinuse). Slikanje nam omogoča prikaz kostnih in mehkih struktur. Število projekcij oziroma slikanj je odvisno od namena in mesta, ki ga preiskujemo.

RENTGENSKO SLIKANJE ZOB

  • Slikanje posameznega zoba pokaže kaj se dogaja z zobom in obzobnim tkivom. Slikanje je neboleče.
  • Ortopan ali panoramsko slikanje zob, nam prikaže vse zobe. Ocenimo lahko kostnino spodnje in zgornje čeljusti, ter čeljustna sklepa. Slikanje je neboleče.
  • Telerentgen glave je slikanje glave v stranski projekciji po potrebi tudi v drugih projekcijah. Na slikanje napotujejo ortodonti, ki za pripravo načrta čeljustne rehabilitacije potrebujejo vodilne točke lobanje in čeljusti. Slikanje je neboleče.

MAMOGRAFIJA

Mamografija je rentgenska metoda, ki se uporablja za pregled dojk. Uporablja se posebni rentgenski aparat. Vsako dojko se slika v dveh osnovnih smereh. Preiskava je lahko za nekatere ženske zaradi stiskanja dojke neprijetna ali nekoliko boleča. Vendar preiskava traja kratek čas.

RENTGENSKO MERJENJE KOSTNE GOSTOTE

DXA - dvoenergetska rentgenska absorpciometrija je neinvazivna, hitra in natančna metoda za merjenje kostne gostote. Preiskava je varna in izpostavljenost rentgenskemu sevanju je zelo majhna.

 

Urniki in kontakti

Napredno iskanje