en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  12.6.2015

Zaključna prireditev programa Zdravljenje debelosti v ZD Ljubljana – Šiška v okviru projekta CPC+

 

samo glava slo

 

Zdravstveni dom Ljubljana od marca 2015 izvaja projekt »Nadgrajena celovita obravnava pacienta (CPC+)«, katerega glavni cilj je zmanjšanje ali preprečitev bolezni, povezanih z življenjskim slogom. Projekt CPC+ je financiran v okviru programa Norveškega finančnega mehanizma 2009 – 2014. Ob uspešnem zaključku programa Zdravljenje debelosti, bo danes, 12. junija 2015 od 16.45 ure dalje na Rožniku, ob Gostilni Rožnik, Cankarjev vrh 1, potekalo zaključno srečanje programa. Dobimo se pred ZD Ljubljana – Šiška ob 16.00, od koder se bomo skupaj odpravili na Rožnik.

V ZD Ljubljana - Šiška smo na podlagi smernic za obravnavo debelosti, vedenjskih tehnik in lastnih izkušenj oblikovali program Zdravljenje debelosti. V okviru projekta CPC+ smo omenjeni program na novo oblikovali in nadgradili s ciljem individualne obravnave in zdravljenja debelosti. Popolna novost je program Družinska obravnava debelosti.

Zdravljenje temelji na dolgotrajni obravnavi udeleženca, ki ga spremljamo tudi potem, ko doseže ciljno težo. Cilj dolgoročne obravnave je ponavljanje novega vedenjskega vzorca, dokler le-ta ne postane stabilnejši. Udeleženec sčasoma lažje obvladuje svoje vedenje, posledično pa vzdržuje nižjo težo. V programu sodeluje multidisciplinarni tim strokovnjakov; zdravnik, diplomirana medicinska sestra, fizioterapevt in profesor telesne vadbe.

V program se vključujejo osebe s prekomerno telesno težo in debelostjo po nasvetu izbranega zdravnika oziroma motivirane osebe, ki želijo zmanjšati telesno težo. V kolikor se v program vključuje otrok, se programa obvezno udeležuje tudi eden od staršev, ker se vedenjski vzorci lahko spreminjajo v domačem okolju s pomočjo staršev.

Ob vstopu v program ocenimo pacientovo pripravljenost za spremembo, prilagodimo zdravljenje glede na starost, klinični, laboratorijski pregled in prisotnost zdravstvenih težav. Ocenimo družinsko anamnezo glede prisotnosti debelosti pri starših in prisotnosti debelosti v otroštvu, predhodna hujšanja in njihove rezultate, število let povečane teže, prehranska in gibalna anamneza, vzroki za povečano težo.

Program je sestavljen iz dveh delov:
- shujševalni, pet mesečni program, ki je namenjen doseganju zastavljenega cilja preko več manjših ciljev, s pomočjo vedenjskih tehnik se spodbuja vzorec prehranjevanja in gibanja. Individualno obravnavo izvaja zdravnik, ki ga obišče udeleženec programa vsak drugi teden. Vmesna srečanja so namenjena srečanju skupin po 12-15 udeležencev. Telesna vadba je organizirana dvakrat tedensko, enkrat v telovadnici in drugič zunaj zdravstvenega doma.

- vzdrževalni, namenjen rednemu spremljanju in vzdrževanju nižje teže ali pa s prilagoditvijo energijskega vnosa in telesne aktivnosti še dodatnemu znižanju telesne teže. Trajanje programa je od 6 do 18 ali več mesecev. Udeleženci se srečujejo dvakrat mesečno na skupini ali zdravniku. Poudarek je na redni telesni vadbi vsaj 300 min tedensko, rednem tehtanju in spremljanju dejavnikov tveganja.

V okviru projekta CPC+ je program uspešno zaključilo 71 udeležencev, od tega 8 otrok (oz. družin).

Urniki in kontakti

Napredno iskanje