en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  26.3.2018

ZD Ljubljana ponovno organizira akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po ugodnejši ceni 20 eur za odmerek

Od 3. do vključno 26. aprila 2018 bo v vseh enotah ZD Ljubljana ponovno potekala akcija cenovno ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Cepljenje bo potekalo pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru ZD Ljubljana, za termin pa se je potrebno naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Cena odmerka za otroke in odrasle bo enotna in bo znašala 20 EUR (plačilo možno samo z gotovino). Vse, ki imate cepilno knjižico, prosimo, da jo prinesete s seboj.

Cepljenje predšolskih in šolskih otrok ter mladine iz enote Bežigrad se bo zaradi začasne selitve ob prenovi Zdravstvenega varstva predšolskih otrok (na lokacijo ZDL Center, Metelkova ul.9) ter Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine (na lokacijo PE Črnuče, Primožičeva ul. 2) izjemoma pričelo predvidoma s ponedeljkom, 9. aprila 2018. Prav tako se bo cepljenje predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine iz enote Center pričelo s ponedeljkom, 9. aprila 2018.

Meningoencefalitis je vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva. Potek bolezni je lahko benigen, lahko pa hujši in se konča s smrtjo ali zapusti hujše posledice pri preživelih: glavobol, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze in hujša ohromelost. Bolezen povzroča virus klopnega meningoencefalitisa (KME). Za ta virus nimamo zdravila in v primeru hujšega poteka bolezni lahko obolelemu nudimo le podporno zdravljenje. Obstaja pa učinkovito cepivo, ki nas v primeru vboda okuženega klopa zaščiti pred razvojem bolezni. Cepljenje je priporočljivo tako za otroke kot odrasle.

Slovenija je endemično območje tako za boreliozo kot KME in verjetnost okužbe ob vbodu klopa je velika. Ljubljana z okolico je namreč na tretjem mestu po ogroženosti obolevnosti za KME, takoj za Gorenjsko in Koroško, in prepričanje, da klopov v urbanem okolju ni, je zmotno. Na klope res lahko naletimo prav povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi na domačem vrtu ali na golf igrišču. V primeru borelioze imamo na voljo zdravila, pred KME pa nas zaščiti le cepljenje.

Za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti na vsakih pet let oziroma na vsaka tri leta za starejše od 60 let.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje