en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  14.11.2018

Prva mobilna simulacijska enota v Sloveniji in tem delu Evrope – »SIM mobil« ZD Ljubljana

Naše usposabljanje pripeljemo na vašo lokacijo! – tako se glasi slogan mobilne simulacijske enote »SIM mobil« ZD Ljubljana, prvega tovrstnega programa za usposabljanje na terenu v Sloveniji in tem delu Evrope. Gre za mobilno enoto z dvema prostoroma za simulacijo: sobo za reanimacijo in sobo za debrifing, ki pomeni najsodobnejšo obliko praktičnega usposabljanja tako za medicinsko osebje (hospitalne in prehospitalne time) kot tudi laike, z uporabo najsodobnejših simulatorjev. Napredni način usposabljanja medicinskega osebja pomeni korak k izboljšanju varnosti pacientov in zaposlenih, ter zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave za vse paciente, obravnavane v zdravstvenih domovih, urgentnih centrih, reševalnih postajah, domovih za starejše…
S tem izobraževalnim programom lahko pridemo v katerikoli kraj in tako udeležencem prihranimo dragoceni čas. Vsebina in čas izvedbe programa se v celoti prilagodi udeležencem usposabljanja.

Prerez traku otvoritev SIM mobi Zoran Jankovic Rudi Dolšak Tonka Poplas Susič

Prerez traku ob otvoritvi mobilne simulacijske enote ZD Ljubljana.

Znano je, da pri intervencijah, ki jih ne počneš vsak dan, ne moreš biti uspešen. Si predstavljate, da bi pilot opravil prevoz z letalom le 1x na leto? Podobno je v zdravstvu. Večina zdravstvenih timov v Sloveniji le nekajkrat na leto naleti na kritično bolnega ali poškodovanega bolnika. Izobraževanje v mobilni simulacijski enoti udeležencem daje priložnost, da se soočijo z vitalno ogroženim pacientom ter redkimi situacijami, kjer je ogroženo človekovo življenje. Medicinsko osebje s treniranjem s pomočjo simulacij vzdržuje svoje strokovno znanje in poveča svojo samozavest, pacientom pa nato zagotavlja varno obravnavo.

Pomembno pa je zavedanje, da ni le medicinsko osebje tisto, ki potrebuje tovrstno znanje, pač pa prav vsak izmed nas. V okolju, kjer živimo, se bodo vedno dogajale nesreče in večina se jih zgodi izven zdravstvenih ustanov. Posamezniki, ki so ustrezno usposobljeni, in imajo uporabna znanja iz vsebin prve pomoči, predstavljajo ogromen doprinos pri zagotavljanju boljše varnosti za vse udeležence v družbi, saj lahko prva pomoč pogosto reši življenje.

Za usposabljanje v mobilni simulacijski enoti udeleženci uporabljajo vrhunsko opremo za simulacije (lutke, ki natančno ponazarjajo človeka v določeni starosti in jih je težko ločiti od pravega človeka), kot je simulator profesionalnega defibrilatorja, simulator poroda, lutka hudo poškodovanega, uporabljajo realna zdravila, lutko, ki odgovarja kot živ človek, zvočnimi efekti težkega dihanja, lutko novorojenčka, dojenčka in malega otroka. Pri vsaki simulaciji se uporablja »debriefing« sistem, ki omogoča snemanje scenarijev, tako da po vsakem zaključku udeleženci vidijo sebe v procesu ukrepanja in dobijo povratno informacijo o uspešnosti.

KKK 7797

Izvajanje simulacije TPO v mobilni simulacijski enoti ZD Ljubljana.

Program »SIM mobil« izvajajo inštruktorji in predavatelji, ki morajo imeti ustrezne kompetence in usposobljenost. Sodelujejo z vidnimi strokovnjaki s področja izobraževanja s simulacijami v zdravstvu (SESAM1) in imajo mednarodno licenco (ITLS2, EPLS3, ERC4, MTS5, MRMI6), ali so strokovnjaki na svojem področju.

V ZD Ljubljana sicer od leta 2014 deluje prvi simulacijski center (SIM center), ki deluje kot učni center na primarnem nivoju v slovenskem zdravstvu. Cilj usposabljanj je izboljšanje varnosti pacientov, povečanje znanja in usposobljenosti strokovnjakov ter laikov, njihovih kompetenc in učinkovitosti v ravnanju v določenih življenjsko ogrožujočih situacijah.
V SIM centru se dnevno srečujemo z izzivom, kako še povečati realnost stanj s pomočjo simulacij (»videnje, kot da gre zares«). Pred časom smo se tako povezali s podjetjem 3fs d.o.o., gorenjskim finalistom za zlato gazelo 2017 in z njimi oblikovali virtualna očala (Hololens), s katerimi dosegamo nov vidik simuliranja realnosti kritičnih situacij. Izdelek je v zaključni fazi razvoja in upamo, da ga bomo lahko začeli uporabljati že naslednje leto.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje