en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  30.11.2018

Pomanjkanje in preobremenjenost zdravnikov v osnovnem zdravstvu tudi v Ljubljani

Z znatnim pomanjkanjem specialistov družinske medicine in drugih zdravnikov na primarni ravni se soočamo tudi v prestolnici. Posledično pomanjkanje zdravnikov še dodatno obremenjuje že tako preobremenjene zdravnike, ki zaradi velikega števila opredeljenih pacientov komaj zmorejo obravnavati vse in jim ob kopici administrativnega dela posvetiti dovolj časa za kakovostno obravnavo. Starejši zdravniki se upokojujejo, mladi niso motivirani, da bi se zaposlili v osnovnem zdravstvu, pestijo nas tudi odpovedi delovnega razmerja zaradi preobremenjenosti. V ZD Ljubljana opozarjamo na problematiko in pozivamo zdravstveno politiko k čimprejšnjemu ukrepanju na sistemski ravni.

V Zdravstvenem domu Ljubljana beležimo znatno pomanjkanje specialistov družinske medicine in drugih zdravnikov. Kljub stalnim javno objavljenim kadrovskim razpisom, kandidatov za delo na teh področjih ni.

V tem trenutku bi potrebovali:

- 11 specialistov družinske medicine,
- 2 zdravnika specialista pediatrije,
- 1 zdravnika specialista radiologije,
- 1 zobozdravnika specialista parodontologije,
- 1 zobozdravnika specialista pedontologije,
- 1 zdravnika specialista pedopsihiatrije.

Število pacientov iz leta v leto narašča, v ZD Ljubljana letno beležimo že preko 2,7 mio obiskov pacientov in se približujemo številki 450.000 vseh opredelitev pacientov, pri tem, da ima Ljubljana 290.000 prebivalcev.

Svojega osebnega zdravnika si v prestolnici pogosto izberejo tudi prebivalci drugih krajev (npr. zaradi bližine delovnega mesta). Iz tega razloga so dejanske potrebe po dodatnih zdravnikih za zagotavljanje varne in kakovostne obravnave vseh pacientov še večje. ZD Ljubljana pa sicer lahko zaposli toliko novih zdravnikov oz. izvajalcev zdravstvenih storitev, kolikor ima financiranih zdravstvenih programov po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS oz. v okviru Splošnega dogovora za posamezno leto).

Poudarjamo, da v ZD Ljubljana navkljub pomanjkanju in preobremenjenosti zdravnikov sledimo svojemu poslanstvu, to je zdraviti v okviru doktrine in etike zdravstva ter vsem uporabnikom naših storitev zagotavljati kakovosten, varen in časovno optimalen dostop do zdravstvenih storitev, h kateremu bodo znatno pripomogle tudi predvidene nove prostorske kapacitete.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje