en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  24.1.2020

Obisk ministra za zdravje Aleša Šabedra in državne sekretarke prim. Simone Repar Bornšek v Simulacijskem centru ZD Ljubljana

Danes je Simulacijski center ZD Ljubljana obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder z državno sekretarko prim. Simono Repar Bornšek. Ministrstvo za zdravje je prepoznalo pomembnost delovanja Simulacijskega centra na primarnem nivoju, kjer posamezniki po usposabljanju za ukrepanje in reševanje nujnih stanj osvojijo pomembne kompetence za varno obravnavo pacientov. Predstavniki ministrstva za zdravje so bili nad predstavljenimi vsebinami v Simulacijskem centru navdušeni in se strinjali, da brez učenja s simulacijami razvoj znanja in kompetenc strokovnjakov ter laikov ni mogoč.

Simulacijski center ZD Ljubljana je namreč prvi in edini simulacijski center na primarnem nivoju zdravstva v Sloveniji, ki zagotavlja izvajanje naprednih simulacij z najsodobnejšo opremo v realnem kliničnem okolju za profesionalni zdravstveni kader in študente ter laično javnost. V novembru 2018 je bila vzpostavljena tudi mobilna simulacijska enota »SIM mobil«, prvi tovrstni program za usposabljanje na terenu v Sloveniji in v tem delu Evrope. S »SIM mobilom« se tako lahko odzovemo na potrebe po usposabljanju prebivalcev v kateremkoli kraju po Sloveniji in tudi širše. V marcu 2019 smo simulacije še dodatno nadgradili z očali za prikazovanje obogatene resničnosti. Gre za simulator, s pomočjo katerega lahko v prostor prikličemo navideznega pacienta z redkim nujnim stanjem in s procesom ukrepov, ki so prav tako simulirani, učimo udeleženca pravilnega ukrepanja ter s tem ponudimo znanje, ki ga zaradi redkosti drugače ne more pridobiti.

Proces brez dodatnega poklicnega usposabljanja in dviga spretnosti zdravstvenih delavcev zagotovo vodi do napak v kliničnem okolju. Zato je nujno potrebno razmišljati o rešitvah, ki omenjena znanja nadgradijo, če se želimo izogniti napakam v kliničnem okolju. Usposabljanje v simulacijskem centru je izjemna priložnost za osvajanje veščin ter znanja v zdravstvu z namenom doseganja klinične odličnosti, kar pomeni izboljšati varnost pacientov in dosegati boljše rezultate pri zdravljenju. Izkušnje s slednjim in dobre prakse, je Simulacijski center ZD Ljubljana na povabilo Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Ministrstva za zdravje, delil tudi na forumu OECD novembra lani v Kopenhagnu.

Letno Simulacijski center ZD Ljubljana v povprečju obišče 4000 udeležencev. Uspešnost usposabljanja izkazuje nivo usposobljenosti po izvedenem usposabljanju v Simulacijskem centru, ki je večji za kar 48 % pa vse tja do 73 %.

Fotografija 24.1.2020

Na fotografiji od leve proti desne: mag. Lucija Mak Uhan, vodja kabineta na MZ, Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana, prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na MZ, Aleš Šabeder, minister za zdravje, izr. prof. dr. Antonija Poplas Susič, namestnica direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana in predstojnica IRROZ, Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra ZD Ljubljana.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje