NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

Zobozdravstveno varstvo otrok

Zobozdravstveno varstvo otrok z motnjami v razvoju 

"Oralno zdravje otrok z motnjami v razvoju je eden od temeljev njihove rehabilitacije" (A. Rant, I. Pedontološki dnevi, Ljubljana, 1991)

Ponovno vzpostavljeno oralno zdravje z normalno žvekalno funkcijo in izboljšan estetski videz, sta za otrokov nadaljnji razvoj bistvenega pomena, kar pa še v večji meri velja za otroke z motnjami v razvoju. S pravočasno sanacijo mlečnih in stalnih karioznih zob in z izvajanjem vseh preventivnih dejavnosti, ohranjamo zdravje ustne votline in normalno žvekalno funkcijo.

Z ohranjanjem mlečnih zob preprečujemo nepravilnosti v izrasti stalnih zob in ortodontske okvare. Vzpostavljeno in ohranjeno oralno zdravje zagotavlja tudi pogoje za pravilen razvoj govora in zadostno prežvečenje hrane, kar je potrebno za otrokovo rast. Izboljšan estetski izgled poveča otroku samozavest in pripomore k njegovi psihični stabilnosti. Vse to še večji meri velja za otroke z motnjami v razvoju. Njim velja posvetiti vso skrb, zato morajo pri tem sodelovati zobozdravnik, starši in vzgojni zavod.

 

Pomembnost zdravstvenega varstva

 

1. Posledice odsotnosti preventive in slabega oralnega zdravja

Odsotnost čiščenja zob ima kot posledico nastanek zobnih oblog in zobnega kamna, množično zobno gnilobo in kronična vnetja ustne sluznice in obzobnih tkiv. Prezgodnje izgube mlečnikov in prvih stalnih kočnikov imajo za posledico ortodontske nepravilnosti griznega sistema. Kariozni in nezdravljeni zobje povzročajo zobobole in vnetja z vsemi nezaželjenimi posledicami. Zobobol je travma že za odraslega človeka, za otroka pa še toliko bolj. Zlasti mali otroci in otroci z duševno manjrazvitostjo so ob bolečinah prestrašeni in prizadeti. Zobobol, ki ga včasih spremlja še oteklina, zahteva boleč poseg odprtja pulpne votline v zobu ali vrez otekline, ki omogoči odtok gnojne mase. Psihične posledice bolečega posega se zasidrajo v otrokovo podzavest in tak zastrašen otrok se bo kasneje vse življenje bal zobozdravnika.

Kariozen in nezdravljen zob postane stalno prisotno žarišče v telesu, ki ogroža otrokovo zdravje. Posledice nezdravljenega zoba so lahko mnogo hujše, kot bi si mislili, na primer vnetje srčnih zaklopk, vnetje ledvičnih čašic, mišični in sklepni revmatizem ter vnetje možganskih ovojnic. Posledica nezdravljenja otrokovih zob so tudi izguba zob, slabše prehranjevanje in v končni posledici tudi želodčna obolenja zaradi neustrezno prežvečene hrane.

 

2. Delo zobozdravstvene ambulante

Zobozdravstvena ambulanta se posveča tako preventivni dejavnosti, ki jo organizira zobozdravnik, izvajata pa jo oba, zobozdravnik in zobna asistentka oz. preventivna sestra, kot tudi kurativi (ambulantno zdravljenje zob in bolezni ustne votline). Naloga zobozdravnika je tudi odkrivanje drugih obolenj in napotitve k ustreznim specialistom ter sodelovanje s pediatri, logopedi, psihologi, ortopedi, šolskimi zdravniki, ortodonti, pedontologi, paradontologi in čeljustnimi kirurgi.

Preventivne dejavnosti (nosilci: zobozdravnik, zobna asistentka, preventivna sestra, vzgojitelji, starši)

Naloge, ki spadajo v preventivne dejavnosti so:

  • zobozdravstvena vzgoja (predavanje za starše, individualna vzgoja, delo z malo skupino)
  • izvajanje vsakodnevnega čiščenja zob v zavodu po kosilu
  • tekmovanje za čiste zobe
  • fluoriranje zob (tablete, žele)

 

Vloga staršev pri preprečevanju zobne gnilobe

Starši se morajo zavedati, da je pri nudenju zobozdravstvenega varstva njihova pomoč za ohranitev otrokovega ustnega zdravja zelo pomembna. Zelo važno je njihovo sodelovanje s terapevtom, da pridejo, kadar jih pokličemo na razgovor, da sodelujejo pri sami zobozdravstveni obravnavi, če je to potrebno in da izvajajo navodila zobozdravnika. Otrok večino časa preživi doma, zato je vpliv staršev nanje zelo pomemben. Važna je tudi motivacija, ki jo starši lahko dajejo otroku s svojim vzgledom pri čiščenju zob, pomembna pa je tudi psihološka predpriprava otroka na zobozdravstvene posege in skupen obisk ambulante. Samo izvajanje čiščenja zob doma je zlasti pomembno pri otrocih z motnjami v razvoju, saj je včasih preprečevanje zobne gnilobe in bolezni obzobnih tkiv edino sredstvo za očuvanje njihovega ustnega zdravja. Pravilo je, da si mora otrok pod nadzorom staršev doma zvečer sam očistiti zobe, starši pa ga nadzorujejo, če čiščenje izvaja pravilno.

V primerih manjrazvitosti pri spastikih in drugih okvarah, naj starši ali vzgojitelji otroku, ki se je najprej sam potrudil, DOČISTIJO zobe.

Le s skupnimi močmi bomo v korist naših otrok preprečili številne nevšečnosti in usodne posledice, ki jih prinaša slaba ustna higiena in nezdravljeno zobovje.

Andrej Rant, dr.dent.med. izvaja zobozdravstveno varstvo otrok z duševno manj razvitostjo v ambulanti na Zavodu Janeza Levca že od leta 1979. Med leti 1979 in 1987 je skrbel tudi za populacijo otrok z motnjami sluha in govora, od leta 1991 pa so njegovi pacienti tudi varovanci Zavoda za slepo in slabovidno mladino. Od leta 1991 je član Mednarodne zobozdravstvene organizacije za zobozdravstveno varstvo oseb z motnjami v razvoju IADH, kjer deluje kot član sveta. Sodeloval je na številnih mednarodnih kongresih te organizacije po svetu.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje