NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

Razširjen strokovni kolegij za dermatovenerologijo
Združenje slovenskih dermatovenerologov
Dermatološka klinika Ljubljana
Katedra za dermatovenerologijo Medicinske fakultete v Ljubljani
OPOZARJAJO: 

Dejstvo je, da so ultravijolični žarki škodljivi za kožo. V zadnjih 30 letih opažamo tudi v naši republiki strmo naraščanje pojavljanja kožnega raka. Zato vsem ljudem priporočamo, naj se izpostavljanju ultravijoličnim žarkom izogibajo. Odsvetujemo tudi izpostavljanje ultravijoličnim žarkom v solarijih. Nedvomno je dokazano, da izpostavljanje ultravijoličnim žarkom predstavlja dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka - karcinoma ali malignega melanoma. Prekomerno izpostavljanje ultravijoličnim žarkom vodi tudi v prezgodnje staranje kože. Tveganje za okvare kože so večje pri svetlopoltih.

Za zmanjšanje morebitnih okvar na koži svetujemo naslednje ukrepe:
Aktivnosti v naravi načrtujte izven najbolj aktivnega sončnega sevanja.
Izogibajte se sončnim žarkom med 10. in 16. uro. 
Zmanjšajte izpostavljenost sončni svetlobi s pokrivanjem telesa s primernimi zaščitnimi oblačili, klobuki s širokimi krajci, dolgimi hlačami, dolgimi rokavi. 
Zaščitite otroke pred sončnimi žarki.
Uporabljajte zaščitna sončna očala, ki nudijo 99% ali 100% zaščito pred ultravijoličnimi žarki.
Kadar ste na prostem, vedno namažite izpostavljene dele telesa s primernimi zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščito pred UVB žarki, ki je na ovojih označena z oznako SPF najmanj 15 in obenem zaščito pred UVA žarki, običajno označeno z PFA (Protection Factor UVA).
Na kožo je potrebno nanesti zadostno količino sredstva 30 minut pred izpostavljanju ultravijoličnim žarkom, vsaki dve uri oziroma takoj po kopanju ali obilnem znojenju.
Ne uporabljajte kemičnih zaščitnih sredstev pri dojenčkih do 6. meseca starosti.

Več informacij glede stopnje ultravijoličnega žarčenja je mogoče dnevno dobiti v dnevnem tisku ali drugih medijih, kjer so navedeni Ultravijolični indeksi (UVI) za posamezna področja naše republike. Vrednosti UVI so označene s številkami 1-10. Višja kot je vrednost, intenzivnejše je sončno sevanje.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje