NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

Datum objave:  25.10.2007

Sodobni aparat za odkrivanje osteoporoze v zgodnji fazi

Ljubljana, 19. oktober 2007

Danes je v ZD Ljubljana – Šiška potekala predstavitev novega sodobnega aparata za merjenje kostne gostote. Aparat je pomembna pridobitev za zdravstveni dom, saj bomo lahko z njim odkrivali osteoporozo v začetni fazi. Aparat je pomenil precejšnji finančni zalogaj, saj je stal nekaj manj kot 100.000 €. Z merjenjem kostne gostote bomo v ZD Ljubljana – Šiška pričeli z 22.10.2007. Naročila sprejemajo na telefonski številki 01 58 15 200 ali 01 58 15 314.

Merjenje kostne gostote je samoplačniška storitev. Cena preiskave, izvida, mnenja in svetovanja je enotna, in sicer 35 €. Za izvajanje merjenja je usposobljenih 5 medicinskih sester in 3 zdravniki, ki bodo odčitavali izvide, podali mnenje in svetovali.

Metoda, ki se uporablja za merjenje kostne gostote, je dvoenergijska rentgenska absorbciometrija ali kratko DXA. Z njo lahko zelo natančno izmerimo kostno gostoto. Sama metoda merjenja je za bolnika nenevarna in neboleča. Izpostavljenost rentgenskemu sevanju je zelo majhna, primerljiva s sevanjem, ki ga vsak dan dobimo iz okolja. Pomembno je, da je meritev opravljena čim bolj natančno.

Osteoporoza je bolezen, za katero sta značilni nizka mineralna gostota in porušena drobna arhitektura kostnih stebričkov (trabekul), kar vodi v povečano lomljivost kosti. Pomemben kazalec osteoporoze so zlomi kosti, na za to bolezen značilnih mestih, in to so zlom kolka, vretenca in koželjnice v zapestnem sklepu (spodnji del podlakti). Namen zdravljenja osteoporoze je preprečitev zlomov kosti. Diagnoza osteoporoze ne pomeni, da bo pri bolniku zagotovo prišlo do zloma, ima pa tak bolnik večjo verjetnost, da bo v življenju utrpel zlom, kot ljudje njegove starosti z večjo kostno gostoto. Nevarnost, da pride do zloma pri padcu iz stojne višine je pri mladem človeku zelo majhna, naraščati začne pri ženskah po menopavzi, strmo pa se vzpne pri ženskah po 65. letu in pri moških po 70. letu.

Osteoporoza nima vidnih znakov, prikrade se potiho. Če smo pozorni na dejavnike tveganja in se vedemo zaščitno, ravoj bolezni lahko zavremo in tudi pravočasno ukrepamo.  

Dejavniki tveganja, na katere moramo biti pozorni tako ženske kot moški, so naslednji:
- prehrana z nizkimi vsebnostmi kalcija, telesna nedejavnost tako v mladosti kot tudi v kasnejših življenjskih obdobjih, prilagojena zmogljivosti posameznika, dedna obremenitev, droben telesni ustroj, pretirano uživanje alkoholnih pijač, kajenje, prezgodnja menopavza, zdravljenje s steroidnimi zdravili, zdravili proti epilepsiji,...,
bolezni, kjer se znižajo hormoni, ki zavirajo razgradnjo kosti, povečano izločanje kalcija z urinom, bolezni prebavil in jeter ter druge bolezni povezane s presnovo kalcija.

Kostno gostoto zato merimo:
- bolnikom z dejavniki tveganja (pomankanje spolnih hormonov – zgodnja menopavza pod 45. letom, sekundarna amenoreja več kot 1 leto, hipogonadizem pri moškem), pri bolnikih, ki se zdravijo z glukokortikoidi,
bolnikom z rentgenskimi spremembami, bolnikom, ki se jim je zmanjšala telesna višina, bolnikom z osteoporoznimi zlomi (z zlomi vretenc ali kolka)

Prav ti zadnji bolniki so za ponoven zlom najbolj ogroženi. Pri tem moramo vedeti, da večina zlomov vretenc poteka brez bolečin ali z bolečinami, ki v nekaj tednih minejo in jih pripišemo degenerativnim spremembam hrbtenice.

Aparat, ki smo ga dobili, nam omogoča tudi oceno zlomov vretenc (t. i. VFA vertebral fracture assesssment). Preiskavo lahko opravimo takoj ob merjenju kostne gostote, izpostavljenost rentgenskemu sevanju pa je precej manjša od rentgenskega slikanja.

Ker se v ZD Ljubljana - Šiška že vrsto let uspešno ukvarjamo programom zdravljenja debelosti, bo zelo dobrodošla tudi ocena maščobnega tkiva, ki ga prav tako lahko opravimo z novim aparatom. Z   njegovo pomočjo lahko namreč spremljamo pri hujšanju izgubljanje maščobnega tkiva in pridobivanje mišične mase, kar je dodatna motivacija za bolnika, nam pa v pomoč pri vodenju.