Natisni stran

Zdravstveno varstvo odraslih - ambulante družinske medicine

KAJ OBSEGA?

Zdravstveno varstvo odraslih zagotavlja celostno in neprekinjeno zdravstveno oskrbo, ki obsega preventivno varstvo, odkrivanje in zdravljenje ter vodenje okrevanja po bolezni ali poškodbi. Dostop do zdravnika je pacientkam in pacientom omogočen brez napotnice.

KOMU JE NAMENJENO?

V zdravstvenem varstvu odraslih si lahko izbere svojega osebnega zdravnika praviloma vsak, starejši od 19 let. Zdravniki, ki skrbijo za to starostno skupino so specialisti splošne-družinske medicine, kar pomeni, da so strokovno usposobljeni za področje zdravstvenih problemov, s katerimi se srečujejo odrasli.

Naše zdravje je naše največje bogastvo, zato smo mi sami prvi, ki bomo skrbeli za svoje zdravje po svojih najboljših močeh in bomo pravočasno poiskali pomoč zdravnika.

Ambulante družinske medicine

Kaj je ambulanta družinske medicine (ADM)?

Ambulanta družinske medicine je naziv za ambulanto družinske medicine z razširjenim timom zdravstvenega osebja, v kateri paciente poleg zdravnika in medicinske sestre spremlja tudi diplomirana medicinska sestra. Ta je prevzela spremljanje določenih parametrov urejenih kroničnih bolezni in preventivne aktivnosti.

Moj zdravnik ima ambulanto družinske medicine. Kaj to pomeni zame, kot pacienta?

Diplomirana medicinska sestra pacientom ADM po potrebi svetuje pri preventivnih dejavnostih. S pomočjo vprašalnikov bo opravila preventivno presejanje, kjer bo ugotovila ali obstajajo dejavniki tveganja za določeno bolezen, postavila sum na določeno obolenje, ki ga bo potrdil zdravnik, ali pa ugotovila, da ste zdravi. Na osnovi pridobljenih rezultatov vam bo svetovala glede dejavnikov tveganja, kot so alkohol, kajenje, visok krvni tlak, holesterol, depresija in glede vodenja kroničnih bolezni. To pomeni, da boste deležni aktivnega presejanja za posamezne vrste kroničnih obolenj in dejavnikov tveganja ter zdravstveno-vzgojne obravnave.

Če ste kronični bolnik z urejeno boleznijo, kot so astma, kronična obstruktivna bolezen, arterijska hipertenzija in diabetes, bo vaše stanje spremljala diplomirana medicinska sestra. Ta bo pozneje, ko bodo pripravljeni protokoli, lahko spremljala tudi srčne bolnike, bolnike z benigno povečano prostato, osteoporozo in depresijo. Vsekakor boste v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in ob predpisu potrebne terapije, še vedno obravnavani s strani vašega lečečega zdravnika, saj diplomirana medicinska sestra in zdravnik ter srednja medicinska sestra, skupaj skrbijo za vaše dobro počutje. Zaradi obravnave pri diplomirani medicinski sestri bo zdravnik imel več časa za pregled in pogovor z vami takrat, ko boste bolni, ko se bo vaše zdravstveno stanje poslabšalo.

Ali se lahko prijavim v ambulanto družinske medicine?

Zdravniki, ki so se odločili za ADM in so bili zanjo po kriterijih izbrani, že imajo svoje paciente in ti so avtomatično vključeni v novo obravnavo. Če ima vaš izbrani zdravnik ambulanto družinske medicine, vas bo le-ta sam napotil k diplomirani medicinski sestri ali pa vas bo na preventivni pregled povabila sama.

Seznam zdravnikov ZD Ljubljana, ki imajo ADM si lahko ogledate na tej povezavi.