en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

Stisni me močno in mi reši življenje

Stisni me močno

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center

Laboratorijska diagnostika

Rezultati laboratorijskih preiskav zdravniku pomagajo pri postavitvi diagnoze, omogočajo mu spremljanje bolezni ali poškodbe lahko pa tudi vzbudijo sum na bolezen ali poškodbo.

Velik del laboratorijskih preiskav izvajamo v laboratorijih ZDL, le manjši del preiskav  pošiljamo v zunanje laboratorije.

Z biokemičnimi laboratorijskimi preiskavami določamo količino določenih snovi v telesnih tekočinah, ki odražajo delovanje organov oziroma presnovnih procesov v telesu. Količine teh snovi so lahko povečane ali zmanjšane, kar kaže na spremenjeno delovanje in je lahko pomembna informacija pri ugotavljanju bolezni.

Osnovna analiza urina (seča) je preiskava, ki nam da informacijo o morebitni okužbi sečil, boleznih ledvic in boleznih drugih organov, ki se kažejo s prisotnostjo določenih snovi v urinu. 

Urinokultura je preiskava s katero ugotavljanje prisotnosti mikroorganizmov v urinu.

Koprokultura je mikrobiološka preiskava s katero ugotavljamo povzročitelje nalezljivih bolezni v črevesju.

C-reaktivni protein je preiskava krvi s katero določamo prisotnost beljakovine, ki označuje vnetje.

Hemogram ali kompletna krvna slika je preiskava, pri kateri se opravi štetje celic v krvi (eritrociti, levkociti, trombociti. Namen preiskave je ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja ali prepoznavanje bolezenskih stanj.

Diferencialna krvna slika nam poda relativne deleže posameznih levkocitov in normoblastov v krvi (kvalitativne vrednosti) in  značilnosti nekaterih patogenih celic, ki jih pri preiskavi ne štejemo.

Hitrost sedimentacije eritrocitov je enostavna krvna preiskava, ki pomaga diagnosticirati stanja, povezana z akutnimi in kroničnimi vnetji, kot so okužbe, rak ali avtoimune bolezni. S preiskavo spremljamo potek vnetja ali druge bolezni, kjer nihanja vrednosti kažejo na aktivnost bolezni.

CRP Quik je preiskava krvi s katero določamo prisotnost beljakovine, ki označuje vnetje.

Hitri streptokokni test (strepA) je preiskava s katero ugotovimo ali je v brisu žrela streptokok A, ki povzroča vnetje.

Bris žrela je laboratorijski test, s katerim ugotavljamo povzročitelje angin in drugih okužb v predelu žrela (grlo, zadnji del ustne votline z ustnim nebom in mandeljni).

Tumorski označevalci so snovi , ki se ob prisotnosti nekaterih vrst tumorjev pojavijo v telesnih tekočinah na novo ali v večji količini.

CEA - Preiskava je namenjena kliničnemu sledenju bolezni raka širokega črevesa in danke, raka trebušne slinavke in raka želodca.

CA 125 - Preiskava je namenjena spremljanju in redkeje diagnostiki raka jajčnikov.

CA 15-3 - Preiskava je namenjena kliničnemu sledenju bolezni raka dojke.

CA 19-9 - Preiskava je namenjena spremljanju raka trebušne slinavke, raka žolčnika in žolčnih izvodil, raka želodca, raka širokega črevesa in danke.

Laboratorijske preiskave ščitničnih bolezni pomagajo opredeliti funkcijsko stanje žleze ščitnice. Opraviti je potrebno preiskave koncentracije hormonov, ki se nanašajo na ščitnico.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje