NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

Datum objave:  7.7.2010

Otvoritev in predaja v uporabo sodobnih digitalnih rentgenskih aparatov v ZD Ljubljana - Center

04.06.2010, smo v ZD Ljubljana - Center, Metelkova ulica 9, slovesno otvorili in predali v uporabo dva sodobna digitalna rentgenska aparata za slikanje skeleta in prsnih organov. Osrednji gost in glavni govornik je bil gospod Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Otvoritve se je udeležil tudi podžupan, gospod Jani Mőderndorfer.

P6041787

Z digitalizacijo, ki je dolgoročni cilj ZD Ljubljana, izboljšujemo kakovost izvajanja diagnostičnih storitev za paciente, saj so digitalni posnetki bolj kakovostni, pacienti pa prejmejo manjšo dozo rentgenskih žarkov. V aprilu 2010 je tako najprej pričel obratovati digitalni rentgenski aparat za slikanje prsnih organov, z 10. majem 2010 pa še sodobni digitalni rentgenski aparat za slikanje skeleta.

Odločitev za nabavo novih aparatov je bila sprejeta zaradi zastarele tehnologije, stalnih okvar in slabše kvalitete posnetkov starih aparatov. Za nabavo novih kvalitetnih digitalnih aparatov za slikanje skeleta in prsnih organov smo se odločili po tehtnih premislekih glede na potrebe zelo masivne diagnostike, ki jo potrebuje primarna ustanova. Odločili smo se za najboljšo možno dostopno in pri nas preizkušeno ponudbo za slikanje skeleta Siemensov aparat Axiom Aristos FX Plus in za slikanje prsnih organov Axiom Aristos. Obe takšni aparaturi sta bili že predhodno preizkušeni in montirani na Kliničnem inštitutu za radiologijo v UKC Ljubljana.

Z novo digitalno tehnologijo smo pridobili kvalitetnejšo diagnostiko, rentgenska slika je izboljšana tudi do 30 %, obravnava posnetkov je digitalna z možnostjo modeliranja posnetkov, kar daje natančnejšo diagnozo. Postopek slikanja pacienta je natančnejši, kar omogoča digitalna tehnika. Prejeta doza sevanja je zmanjšana. Ekološko je ta tehnologija zelo čista, saj ni več rentgenskih filmov, ni več kemikalij za razvijanje filmov, ne potrebujemo aparata za razvijanje filmov - temnice.

Pacienti in napotni zdravniki prejmejo posnetke na CD-ju, možni so tudi  ostali prenosi ob povezavi ustanov kot primer ZD Vič-ZD Center, ZD Center - Onkološki inštitut.

Radiološki delavci obravnavajo posnetke s pomočjo posebnega sistema - t.i. RIS, kar je za pacienta in za naše delavce posebna prednost.

Dnevno opravimo v dveh izmenah do 60 slikanj skeleta in tudi od 50 do 80 slikanj prsnih organov.

Župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković, direktor ZD Ljubljana, gospod Rudi Dolšak in vodja Rentgenske diagnostike v ZD Ljubljana, gospa Marija Može, so s prerezom traku simbolično otvorili in predali v uporabo nove aparate. Novi sodobni digitalni rentgenski aparati so dokaz prizadevanj ZD Ljubljana za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenih storitev.

Otvoritve so se sicer udeležili tudi člani Sveta zavoda ZDL, Oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL ter nekateri drugi predstavniki Mestne občine Ljubljana, drugi strokovnjaki iz področja radiologije in zaposleni Zdravstvenega doma Ljubljana. Vodja Rentgenske diagnostike, gospa Marija Može je po slovesni otvoritvi navzočim razkazala nova aparata, na koncu pa vse skupaj povabila na priložnostno pogostitev.

Avtor priloženih fotografij je Alan Orlič-Belšak.