en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski center


Datum objave:  15.11.2011

Uspešna preventivna akcija ZD Ljubljana ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Edukatorice Zdravstvenega doma Ljubljana, so ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni , 14. novembra 2011, v enotah Šiška, Center, Moste-Polje in Bežigrad, uspešno izvedle preventivno akcijo, in širši javnosti predstavile pomen preventive in izobraževanja o sladkorni bolezni. Obiskovalcem so v zdravstveno vzgojnih kotičkih spregovorile o sladkorni bolezni in možnih zapletih ob njej, pomembnosti pravilne prehrane in samokontrole, izvajale pa so tudi brezplačne meritve sladkorja.

Vrednost krvnega sladkorja so izmerile tudi direktorju ZD Ljubljana Rudiju Dolšaku, mag. posl. ved, MBA. V Ljubljani in okolici je po njegovih besedah za bolnike s sladkorno boleznijo tudi sicer v ZD Ljubljana zelo dobro poskrbljeno: »Želel bi povedati, da čakalne dobe za bolnike z diabetesom ne obstajajo. Imamo pregled nad vsemi bolniki, tako da jih v dogovoru s predstojniki poizkušamo preusmerjati, v kolikor bi bila v določeni enoti zdravstvenega doma prevelika obremenitev sladkornih bolnikov« (vir: www.morel.si).

Edukatorica iz ZD Šiška Andreja Semolič Valič, dipl. m. s., je za tiskovno agencijo Morel povedala, da je zelo zadovoljna z odzivom prebivalcev Ljubljane in okolice na dogodek, ki so pokazali interes za različne teme, ne glede na to ali so sladkorni bolniki ali ne. »Zanima jih predvsem samokontrola in pa tudi prehrana.«

Video posnetek (vir: www.morel.si).

Zdravstveni dom Ljubljana ima medicinsko sestro – edukatorico v vsaki izmed svojih sedmih enot. Ljudje s sladkorno boleznijo ob rednih kontrolah spoznajo osnove sladkorne bolezni in zdrave prehrane, zaplete sladkorne bolezni, negovanje nog, samokontrolo, hipoglikemijo, jemanje in aplikacijo zdravil, ki pomagajo urejati povišani krvni sladkor ter življenje s sladkorno boleznijo.

Zdravstvena vzgoja bolnikov s sladkorno boleznijo (edukacija) je delo z ljudmi v vseh obdobjih življenja in stanjih zdravja oziroma bolezni ter je pomemben dejavnik pri oblikovanju človekovega odnosa do zdravja, načina življenja in odnosa do okolja. V proces dela (edukacijo) so vključeni bolniki, njihovi svojci in zdravstveno osebje, ki za bolnika skrbi. Z dobro edukacijo doseže bolnik primerne rezultate in pridobi občutek samostojnosti, varnosti in samozavesti, kar mu izboljša kakovost življenja. Sprejme bolezen kot realnost svojega življenja, spozna dejstva o bolezni in si pridobi potrebne veščine, da jo uspešno obvladuje.