en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

thumbnail

Predstavitveni video ZDL

Zdravje DM 67 100

Zdravje na delovnem mestu

CMDPS 77 100

Medicina dela, prometa in športa

Zdravstveni pregledi voznikov 83 100

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

Simulacijski center

SCUBY logo CMYK

SCUBY

Logo ISCPC

ISCPC

Nadgrajena celovita obravnava pacienta

CPC+

Mediacijski center

Mediacijski centerŠola za starše (materinska šola)

Šola za starše je velikega pomena za normalen potek nosečnosti in poroda ter za pravilno nego in razvoj dojenčka. Udeležila naj bi se je vsaka nosečnica skupaj s partnerjem vsaj v prvi nosečnosti. Izvaja in organizira jo lahko za to delo usposobljen strokovnjak v javnem zdravstvenem zavodu ali zasebnik. Šola je razdeljena na 5 delov:

Šola za starše v zgodnji nosečnosti

  • Šola se praviloma začne v zgodnji nosečnosti. Nosečnice in njihovi partnerji se v njej seznanijo s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, osebno nego in rekreacijo v času nosečnosti. Po 12. tednu nosečnosti je priporočljiva 2-krat tedensko telovadba s sprostitvenimi in dihalnimi vajami za nosečnice.

Predporodna priprava

  • Po 30. tednu nosečnosti se prične drugi del predporodne priprave za nosečnice in njihove partnerje. Slušatelje seznanimo s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem, z načrtovanjem rojstev, z nego in prehrano dojenčka. Učimo jih pravilnega vedenja in sodelovanja med porodom.

Program je sestavljen iz 9 tematskih predavanj: uvodnemu predavanju sledi predavanje o anatomiji, fiziologiji, zanositvi in poteku nosečnosti; dve predavanji o poteku poroda; predavanje o poporodnem obdobju in načrtovanju rojstev; dve predavanji o negi dojenčka; predavanje o dojenju in prehrani dojenčka in predavanje psihologa o spremembah, ki jih v družino prinese nosečnost in otrok.

PO VSAKEM PREDAVANJU SO ŠE POLURNE TELOVADBE, SPROSTITVENE IN DIHALNE VAJE 

Predavanje za partnerje (NA GINEKOLOŠKI KLINIKI)

  • Za partnerje, ki ne uspejo obiskovati celotne šole, je organizirano zgoščeno predavanje o predporodnih pripravah. Zaželena je prisotnost partnerke-nosečnice.  

Abdominalna dekompresija (NA GINEKOLOŠKI KLINIKI)

  • Nosečnica je po 30. tednu nosečnosti povabljena na individualno abdominalno dekompresijo (vsaj 10 krat).  

Individualno svetovanje

  • Za individualno zdravstveno vzgojo je v šoli za starše vsak dan na razpolago VMS, na katero se nosečnice in tudi porodnice zelo pogosto obračajo po nasvet.  

Individualno svetovanje in izdaja materinske knjižice

  • Materinska knjižica je pisna informacija o poteku nosečnosti. Namenjena je boljši osveščenosti nosečnice in informiranju strokovnjakov, ki pridejo v stik z nosečnico v nujnih primerih. Vanjo vpisujemo rezultate izvidov, pregledov, ultrazvoka in nasvete. Nosečnica dobi materinsko knjižico z navodili ob prvem pregledu.

URNIKI ŠOLE ZA STARŠE PO ENOTAH ZDL

Urniki in kontakti

Napredno iskanje