NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

 

 • PROGRAMI CINDI

Ali bomo vsakodnevno hojo po stopnicah premagovali s trudom ali z lahkotnostjo, je odvisno tudi od tega, koliko smo sami pripravljeni storiti za svoje zdravje. Spremenimo svoj življenjski slog še danes in skrb za zdravje postavimo na prvo mesto! Podajmo zdravju roko z vključitvijo v zdravstveno vzgojne programe v ZD Ljubljana

 

Zdrav življenjski slog

Predstavili vam bomo osnovna načela zdrave prehrane, primerne telesne aktivnosti ter vpliv telesne teže, alkohola in kajenja na zdravje. S pridobljenim znanjem boste v svoj način življenja vnesli spremembe, ki vam bodo pomagale ohraniti zdravje in doseči boljše počutje. Imeli boste več energije ter lažje premagovali vsakodnevne napore.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

2 srečanji ali 4 šolske ure

brezplačno

na lastno željo ali po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Ocena telesne zmogljivosti s testom hoje na 2 km

S preizkusom hoje na 2 km na prostem, bomo ocenili vašo telesno pripravljenost (fizično kondicijo). Na podlagi doseženih rezultatov vam bomo svetovali, katera telesna dejavnost je za vas najbolj primerna, kako jo izvajati in večati. Priporočljivo je, da se preizkusa hoje ponovno udeležite čez 6 mesecev in tako vidite napredek.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

30 minut

brezplačno

na lastno željo ali po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Dejavniki tveganja

Seznanili vas bomo z dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni (to so zvišan krvni tlak, povišan krvni sladkor, holesterol…) ter vas naučili, kako si lahko pomagate sami, da jih zmanjšate ali celo odstranite.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

3 šolske ure

brezplačno

na lastno željo ali po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Zdrava prehrana

Spoznali boste skupine živil iz prehranske piramide in jih znali pravilno izbrati za zdrav jedilnik. Skupaj bomo ocenili vaš način prehranjevanja in vam pomagali opustiti slabe prehranjevalne navade.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

4 srečanja po 2 šolski uri

brezplačno

po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Telesna dejavnost – gibanje

Ob spoznavanju varnega in učinkovitega gibanja za zdravje, se boste poučili tudi, kakšen je vaš primeren srčni utrip ob fizični aktivnosti ter se v praksi naučili nordijske hoje, uporabe določenih vaj za krepitev telesa in se veliko gibali.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

8 srečanj po 2 šolski uri

brezplačno

po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Zdravo hujšanje

Če imate povečano telesno težo in si želite spremembe, se lahko udeležite delavnice, kjer boste pridobili znanje o tem, kako zmanjšati in uravnavati telesno težo, da boste uresničili zastavljene cilje.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

16 srečanj- določeni termini

brezplačno

po napotitvi zdravnika

skoraj v vseh enotah ZDL

Da, opuščam kajenje

Kajenje je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Razmišljate o tem, da bi prenehali kaditi? Opustiti kajenje ni težko. Potrebno se je le odločiti!

Veliko pred vami jih je že nehalo – zakaj ne bi tudi vi? Pridružite se jim. V pomoč vam nudimo učno delavnico ali individualno svetovanje s programom odvajanja od kajenja.

Trajanje

Cena

Kako se vključim?

Kje se izvaja?

12 ur v skupini ali

individualno 5x15 min

brezplačno

na lastno željo ali po napotitvi zdravnika

v vseh enotah ZDL

Ocena telesne zmogljivosti s testom hoje na 2 km

Je enostaven, natančen, varen in ponovljiv preizkus, ki so ga razvili na Inštitutu za raziskave in promocijo telesne dejavnosti na Finskem. Test se izvaja v naravi, kjer posameznik hodi tako hitro, kot zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja. Z upoštevanjem spola, starosti, telesne mase in višine, časa hoje in srčnega utripa se izmeri telesna zmogljivost posameznika.

S tem enostavnim in varnim testom boste izvedeli, kakšna je vaša fizična kondicija. Prejeli boste priporočila za fizično aktivnost, koristno za zdravje.

 • PROGRAM SVIT

Državni program Svit je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je odkrivanju prikrite krvavitve v blatu vsaki dve leti pri moških in ženskah v starosti od 50 do 69 let, z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Cilj programa Svit je odkrivanje obolevnosti in posledično zmanjšanje smrtnosti zaradi raka na debelem črevesu in danki.

Kontaktni podatki izvajalcev programa SVIT so na voljo v rubriki Izvajalci in kontakti.

 • EDUKACIJA SLADKORNIH BOLNIKOV

V ZDL imate možnost pridobiti znanja in veščine, kako sprejeti in uspešno voditi sladkorno bolezen. To vam omogočajo edukatorice, diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji in profesorice zdravstvene vzgoje. Svetovale vam bodo o pravilni prehrani, zniževanju telesne teže, telesni dejavnosti, spoznavanju in preprečevanju akutnih in kroničnih zapletov sladkorne bolezni, samokontroli, samovodenju in samopregledovanju, prepoznavanju hipoglikemije in hiperglikemije, učenju dajanja insulina ljudem s sladkorno boleznijo in njihovim svojcem, pravilni osebni higieni, scrining test za diabetično stopalo in doppler spodnjih okončin.

Edukatorice za sladkorno bolezen delujejo v enotah ZDL, kjer jih lahko kontaktirate osebno, po telefonu ali elektronski pošti. Njihovi kontakti so na voljo v rubriki Izvajalci in kontakti.

 • ZOBOZDRAVSTVENA VZGOJA IN PREVENTIVA

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je ustne bolezni uvrstila v skupino petih obolenj, ki danes od človeštva zahtevajo največji davek.

V vseh enotah ZD Ljubljana organiziramo in izvajamo zobozdravstveno vzgojo in preventivo otrok in mladine. Prizadevamo si, da bi v proces aktivnega učenja in usposabljanja za ohranitev zdravja, zajeli čim več otrok od najzgodnejšega obdobja dalje ter tudi tiste, ki imajo na njihove navade največji vpliv. To so starši, vzgojitelji in učitelji.

Naše delo je tesno povezano z vrtci in šolami na našem področju, kjer sistematično ter nepretrgano izvajamo številne zobozdravstveno vzgojne in preventivne dejavnosti, kot so predavanja, učne delavnice, naravoslovni dnevi, demonstracije, razstave, projekti in akcije.

Končni cilj našega dela je, da bi otroke čim hitreje motivirali in usposobili za redno ter pravilno skrb za zobe in ustno votlino, da bodo lahko ohranili zdrave in lepe nasmehe skozi vse življenje.

 • ŠOLA ZA STARŠE

Šola za starše je namenjena nosečnicam in njihovim partnerjem. Lahko se izvaja v obliki dveh tečajev:

 • TEČAJ ZA ZGODNJO NOSEČNOST – namenjen nosečnicam v prvi polovici nosečnosti in njihovim partnerjem

 • TEČAJ PRIPRAVE NA POROD – namenjen nosečnicam v drugi polovici nosečnosti in njihovim partnerjem

 

Tečaj za zgodnjo nosečnost obsega naslednje vsebine:

 • nosečnost (informacije o spočetju, razvoju ploda, zdravem načinu življenja v času nosečnosti, tveganj v nosečnosti)

 • psihološka priprava na nosečnost

 • prehrana v nosečnosti

 • zobozdravstvena vzgoja (zdravje zob v času nosečnosti in po porodu, razvoj zob pri otroku)

 • telesna aktivnost v nosečnosti (spremembe na medeničnih kosteh in mišičju v nosečnosti, pomen pravilne drže v nosečnosti, mišice medeničnega dna z vajami, priporočila za telesno vadbo v nosečnosti)

 

Tečaj priprave na porod obsega naslednje vsebine:

- porod (znaki začetka poroda, potek poroda, faze poroda, porodna bolečina, sodelovanje očeta pri porodu, informacije o pripravi na odhod v porodnišnico, potrebščine in dokumenti, ki jih je potrebno vzeti s seboj v porodnišnico)

 • poporodno obdobje (otročnica, novorojenec, metode kontracepcije v poporodnem obdobju)

 • telesna aktivnost z vajami za dihanje med porodom

 • nega otroka (kopanje, umivanje, oblačenje, oprema dojenčka, preprečevanje poškodb v zgodnjem otrokovem obdobju)

 • dojenje (sodobne smernice in teoretične osnove za dojenje, tehnike in položaji pri dojenju, ukrepi ob težavah v obdobju dojenja)

 • psihološka priprava na porod in poporodno obdobje

 • osnove pravnega in socialnega varstva v nosečnosti in poporodnem obdobju (informacije o pravicah in obveznostih ter posredovanje informacij o institucijah, ki lokalno ali državno nudijo svetovanje in/ali pomoč)

Urniki in kontakti

Napredno iskanje