en sl
Torek, 19 Februar 2019


Stisni me močno


 

Vsebina projekta in pomen temeljnih postopkov oživljanja

 

V Službi za nujno medicinsko pomoč (SNMP) Zdravstvenega doma Ljubljana smo pripravili projekt "Stisni me močno". Gre za obnovitveni tečaj temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) za laike, ki poteka že od leta 2012 naprej.

Oživljanje s strani očividcev in zgodnja defibrilacija (z uporabo AED) rešujeta življenja, zato bi morali imeti vsi državljani vsaj osnovno znanje o TPO in uporabi AED. Tudi v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/2006) je zapisano, da je vsakdo dolžan poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči.

Če izvajamo TPO in uporabimo AED v 3-5 minutah po srčnem zastoju izven bolnišnice, lahko povečamo delež preživetja celo prek 50 %. Vsaka zamujena minuta pred defibrilacijo (uporabo AED) zmanjša verjetnost preživetja do odpusta iz bolnišnice za 10 %. Če izvajamo TPO in uporabo AED, za 2 - 4 x povečamo možnost preživetja po srčnem zastoju. Prav zato ima očividec ključno vlogo pri preživetju bolnika v srčnem zastoju.

S projektom Stisni me močno želimo okrepiti mrežo prvih pomagalcev, torej izobraženih laikov, ki pristopijo k bolnemu/poškodovanemu in mu po svojih najboljših močeh nudijo pomoč. Naučiti želimo čimveč ljudi pravilnih TPO in uporabo AED, saj menimo, da lahko povišamo delež laikov, ki pristopijo in pravilno nudijo TPO v območju Prehospitalne enote Ljubljane (med letom 2008 in 2012 le v 1/3 primerov).

Tako smo v ZD Ljubljana oblikovali to spletno stran. Da bi bil projekt še bolj prepoznaven, je oblikovalka asist. Jerneja Herzog, prof. grafično oblikovala logotip projekta, za kar smo ji iskreno hvaležni. Zahvaljujemo se tudi ustvarjalcem filma o TPO in AED: Mihi Kovaču, dr. med. spec., Tini Kmet, dr. med., spec. in Davorju Filipoviću, zdr. tehniku. ter ilustratorju Gabrijelu Vrhovcu, ki je narisal risbe za zloženko in predavanje.

V letu 2014, 2015 in 2016 smo ob sodelovanju sponzorjev in finančni podpori Mestne občine Ljubljana poučevali osmo- in devetošolce ljubljanskih osnovnih šol. Hvala vsem inštruktorjem za uspešno delo.  Želimo si, da bi Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za šolstvo uvidelo smiselnost učenja celih generacij TPO, da bi projekt Stisni me močno in številne druge projekte, ki delujejo po Sloveniji, tudi finančno podprli, saj menimo, da bi lahko z učenjem prvih pomagalcev bistveno izboljšali preživetje bolnikov po srčnem zastoju. Vsekakor so projektu dober vzor tudi prvi posredovalci, torej prostovoljni gasilci, ki že uspešno ponekod v Sloveniji rešujejo življenja še pred prihodom nujne medicinske pomoči.

Najlepše se zahvaljujemo tudi vsem inštruktorjem projekta in dosedanjim sponzorjem/donatorjem projekta Stisni me močno: ZD Ljubljana, Mestna občina Ljubljana, Novartis, Defib, Abbott Laboratories, Ostrovrhar d.n.o. (kamnoseštvo, teracerstvo), Marjan Strmole s.p. (gradbena mehanizacija, krovstvo), KŠRC Miha Bizjan s.p. (najem prostorov za piknike), Teracerstvo Belec Branko s.p., Krka, Farmedica, Mercator, Bankart d.o.o. in posameznikom za številna prostovoljna dela, ki so in bodo pripomogla k lažjemu delu projekta. 

 

Aktivnosti projekta

 

Učenje osmo- in devetošolcev v ljubljanskih osnovnih šolah v letu 2017 pod okriljem SIM centra ZD Ljubljana. 

Želja je vsekakor učiti tudi v OŠ ostalih občin, ki jih z nujno medicinsko pomočjo pokriva PHE Ljubljana.

Želimo si postaviti dober vzor za učenje, da bi dolgoročno prav vsi učenci v Sloveniji imeli možnost učenja TPO.

 

Evropski dan oživljanja

16. oktobra je Evropski dan oživljanja, kjer vsakoletno sodeluje tudi projekt Stisni me močno. Več o Evropskem dnevu oživljanja si lahko preberete na spletni strani Slovenskega reanimacijskega sveta http://slors.szum.si/

 

V ZD Ljubljana od leta 2014 deluje tudi Simulacijski center, kjer se tudi lahko tudi posamezniki prijavijo na delavnice TPO. 

 

 


Kontakt


Morebitna vprašanja nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca.

Ime*
Vpišite vaše ime

Priimek*
Vpišite vaš priimek

Naslov*
Vpišite naslov

Ime Organizacije
Invalid Input

Naslov Organizacije
Invalid Input

Email naslov*
Vpišite veljaven email naslov

Telefon
Invalid Input

Sporočilo
Vpišite sporočilo

Zaščita proti nezaželeni pošti*
Označite polje!


Galerija

 

UČENJE V OŠ SOSTRO (MAREC 2014)


Video

 

TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA IN UPORABE AED V PRISOTNOSTI DVEH OČIVIDCEV - LAIKOV