NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA

s povišano telesno temperaturo, kašljem ali težkim dihanjem! Najprej pokličite svojega osebnega zdravnika/zobozdravnika po telefonu!

en sl

112 - KLIC V SILI

(01) 47 23 888 - PNMP

PRED PRIHODOM POKLIČITE

Predstavitveni video ZDL

Zdravje na delovnem mestu

Medicina dela, prometa in športa

Samoplačniški pregledi v MDPŠ

Druge samoplačniške storitve

Simulacijski center

SCUBY

ISCPC

CPC+

Mediacijski center

Navodila za starše

Urnik zdravnika

SARA BOŽIČ, dr.dent.med.

ANICA OSVALD, zobozdrav.asist.
Dejavnost: ZOBOZDRAVSTVENO VARSTVO OTROK IN MLADINE
Lokacija: PE RUDNIK, RAKOVNIŠKA UL. 4
Telefon: (01) 4202-402
E-naslov: narocanje.sara.bozic@zd-lj.si

Urnik:

  DOPOLDAN POPOLDAN TURNUS
PONEDELJEK - 13:00-19:30 Popoldan
TOREK - 13:00-19:30 Popoldan
SREDA 06:30-13:00 - Dopoldan
ČETRTEK 06:30-13:00 - Dopoldan
PETEK 06:30-13:00 13:00-19:30 Izmenično
SOBOTA - - -
Opomba:
PETEK IZMENIČNO PO RAZPOREDU
Obvestilo zdravnika:

Spoštovani pacienti,

Skladno z uredbo vlade in epidemiološko situacijo COVID 19 v ZD Ljubljana od 16.3.2020 do preklica ukinjamo vse redne zobozdravstvene ambulante.

V nujni zobozdravstveni ambulanti na vstopni točki ZD Ljubljana se obravnava le paciente z nujnimi stanji.

Nujna stanja v zobozdravstvu so:

  • močan zobobol (nevzdržna huda stalna bolečina, ki traja več kot 24 ur in analgetik ne pomaga);
  • akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot: oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura);
  • močnejša krvavitev po oralno kirurškem posegu, ki se sama ne ustavi po določenem času;
  • poškodbe (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline).

V primeru nujnega stanja pokličite osebnega zobozdravnika ali informatorja v vaši enoti ZD Ljubljana (01/2004-500), ki vam bo podal nadaljnja navodila.

Ob vikendih in praznikih med 8.00 in 18.00 uro bo triažni zobozdravnik na vstopni točki dosegljiv za paciente na telefonski številki 01 30 09 668.

Nujna zobozdravstvena obravnava pacientov brez predhodnega naročanja ni mogoča.

 

Informacije v zvezi s koronavirusom lahko dobite tudi:

  • ZDL - 031 619 255, ki je dosegljiva 24 ur na dan.
  • Brezplačni klicni center – 080 14 04
  • Strokovnjak z NIJZ - 031 646 617 in 031 619 118, vsak dan med 9.00 in 17.00 uro.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obvestila

Informacije o delu naše ambulante bomo sprotno objavljali na tem mestu.

22.3.2020

S ponedeljkom, 16.3.2020, je ambulanta zaprta. V primeru bolečin pokličite informatorja ZD Vič, ki vas bo preusmeril k zobozdravniku. Zobozdravnica Sara Božič je še vedno dosegljiva preko elektronske pošte. Vsi redni pregledi in dogovorjeni obiski zobozdravnika so do nadaljnega odpovedani.

Pacienti z bolečino:

Od ponedeljka, 16.3.2020, do nadaljnega pacienti z bolečino pokličite po telefonu 01/2004-500, kjer vas bodo vezali k triažnemu zobozdravniku v enoti ali osebnega zobozdravika kontaktirajte preko elektronske pošte za nadaljna navodila.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novih terminov za redne preventivne preglede v času epidemije ne dajemo. Elektronski naslovi in telefonske številke so do nadaljnega namenjeni pacientom s težavami.

Za čimlažjo komunikacijo v elektronskem sporočilu navedite:

- ime, priimek in datum rojstva otroka,

- kontaktno telefonsko številko,

- opišite težavo, pomožnosti fotografirajte.

Takoj ko bo mogoče, vam bomo sporočili odgovor po elektronski pošti ali na navedeno telefonsko številko.

Hvala za razumevanje.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Splošni nasveti:

Zobe umivajte dvakrat na dan, otrokom mlajšim od 7 let pomagajte starši. Priporočljivo je, da otroci mlajši od šest let uporabljajo zobno pasto s 1000ppm fluoridov, starejši pa 1450ppm fluoridov. Enkratdnevno očistite tudi medzobne prostore z nitko, medzobno ščetko ali ustno prho. Izogibanje prigrizkom in pijačam z večjimi vsebnostmi sladkorja pripomore k počasnejšemu nastajanju zobnih oblog, ki so večinoma vzrok vseh težav v ustni votlini.

Težave z bolečimi in krvavečimi dlesnimi, razjedami sluznice in celo že obstoječim kariesom, se zmanjšajo ob temeljiti in redni ustni higieni.

Če ob bolečem mlečnem zobu nastane mozolju podobna bulica ( "šola"), jo lahko ob ščetkanju poizkusite predreti, z masiranjem lahko iztiska gnojno vsebino tudi otrok sam. Ob sprostitvi pritiska bolečina običajno popusti, vendar ne drezajte preveč v vneto dlesen, saj lahko umazani prsti in predmeti povzročijo dodatno okužbo.

Majave mlečne zobe naj majejo otroci sami s čistimi prsti, pomagate jim lahko tudi starši. Ko se začnejo majati, je najbolje, da čim prej izpadejo. Če ob na videz trdnem mlečnem zobu izraste stalni naslednjik, temeljito čistite oba in poizkušajte omajati mlečni zob. Brez skrbi, samo vprašanje časa je, kdaj bo izpadel!

Ortodontski aparati: Če se snemni aparat polomi, ga prenehajte nositi. Odlepljene nosilce ali obročke fiksnega aparata previdno odstranite in shranite. Žični lok, ki špika in praska sluznico ob kočnikih, se je verjetno snel iz ležišča na obročku - poizkusite ga vdeti nazaj, če nikakor ne gre, ga odščipnite. Žične ligature, ki pri nekaterih pritrjujejo lok na nosilce, se lahko razvežejo - štrleči konec pritisnite na mesti s pomočjo radirke na svinčniku ali ga odščipnite z manikirnimi kleščicami ali podobnim.

Oteklina, vidna na obrazu, ki jo spremlja povišana telesna temperatura ali otežuje požiranje in dihanje, bolečina, ki otroka zbuja več zaporednih noči, kljub analgetikom, ali poškodba, ko je stalni zob izbit, močno omajan ali iz odlomljenega dela teče kri, zahtevajo obisk pri zobozdraviku tudi v času strogih ukrepov za omejitev epidemije. Pokličite izbranega zobozdravnika, ki vam bo svetoval in vas naročil na prvo pomoč.

Urniki in kontakti

Napredno iskanje