NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje)!

Najprej se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom / zobozdravnikom po telefonu!
Za pregled v vseh dejavnostih je OBVEZNO NAROČANJE - po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na vaše zdravstvene težave strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna.

Obvestila

Zdravnica Danijela Lapanja Kastelic, dr. med., spec., iz Zdravstvenega varstva šolskih otrok v enoti Center, je z 18.8.2019 prenehala z delom v ZD Ljubljana.

Pacienti lahko novo izbiro zdravnika opravijo pri enem od zdravnikov, ki še opredeljujejo v enoti Center ali pri prostem zdravniku v drugih enotah ZD Ljubljana.

Osebnega zdravnika za otroke do 15. leta starosti izberejo njegovi starši, varuh ali skrbnik, in sicer za otroke do 6. leta starosti v Zdravstvenem varstvu predšolskih otrok, za otroke od 6. do dopolnjenega 19. leta pa v Zdravstvenem varstvu šolskih otrok in mladine.

Zavarovane osebe starejše od 19 let si novega osebnega zdravnika izberejo v Zdravstvenem varstvu odraslih.

Informacije o zdravnikih prejmete v prostorih ZD Ljubljana in na spletni strani.

Spoštovani uporabniki zdravstvenih storitev!

Obveščamo vas, da bomo v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 začeli s cepljenjem odraslih, starih 49 let (rojeni 1970) ter 3- letnih otrok (rojeni 2016) proti klopnemu meningoencefalitisu. Za ti dve skupini stroške cepljenja s tremi odmerki cepiva krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Če se želite zaščititi proti klopnemu meningoencefalitisu, pokličite v ambulanto svojega izbranega zdravnika ali izbranega pediatra za cepljenje vašega otroka, kjer vam bodo podali vse potrebne informacije v zvezi s cepljenjem.

Spoštovani!

V Zdravstvenem varstvu odraslih ZD Ljubljana se soočamo z znatnim pomanjkanjem specialistov družinske medicine. Število opredelitev v ZD Ljubljana se sočasno iz leta v leto povečuje, zato se v čedalje večji meri soočamo s prezasedenostjo kapacitet pri družinskih zdravnikih. Dodatno so tudi vsi družinski zdravniki v ZD Ljubljana dosegli normativ 1.895 glavarinskih količnikov, ki ga določa Aneks št.1 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019 in pri katerem družinski zdravniki lahko prenehajo opredeljevati nove zavarovane osebe.

V ZD Ljubljana se zavedamo stiske ljudi, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, prav tako kot stiske zaposlenih zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, ki našo ustanovo zapuščajo zaradi preobremenjenosti in izgorelosti. Z vidika strokovne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe bomo vsem pacientom, ki se obrnejo na nas v primeru kakršnegakoli resnega obolenja, zagotovili vso potrebno oskrbo s strani zdravstvenega kadra naše ustanove.
V ZD Ljubljana aktivno načrtujemo in si na vso moč prizadevamo pridobiti dodatne zaposlitve zdravnikov. Takoj ko bo mogoče pridobiti ustrezne kandidate, bomo le-te nemudoma zaposlili. Upamo, da nam bo to uspelo v zadostni meri.

Služba za promocijo in odnose z javnostmi

Spoštovani uporabniki storitev enote Vič-Rudnik!

Obveščamo vas, da v enoti Vič-Rudnik, Šestova ul. 10, poteka izgradnja dvigala v C traktu, kjer se nahaja:

  • Zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine (od 9.9.2019 dalje)
  • Zdravstveno varstvo predšolskih otrok (od 9.9.2019 dalje)
  • Center za duševno zdravje (od 9.9.2019 dalje)
  • Zobozdravnice Danilovska Nina, Lazar Tatjana in Fajdiga-Kobal Doris (od 2.9.2019 dalje)
  • Ortodontki Toth-Pirnovar Anja  (od 2.9.2019 dalje) in Zaletel Elizabeta (od 9.9.2019 dalje)

VSTOP v C trakt je do konca oktobra 2019 omogočen le skozi vhod za "zdrave otroke", nasproti Lekarne Vič.

Hvala za razumevanje.

Zaradi zagotavljanja čim bolj nemotenega zdravstvenega varstva odraslih ter na osnovi Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019 smo v ZD Ljubljana primorani organizirati delo tako, da bodo določeni pacienti, opredeljeni v ZD Ljubljana, morali poiskati zdravnika tam, kjer bo v okviru ZD Ljubljana to možno.

V sled tega bo potrebno v ZD Ljubljana delo organizirati tako, da bomo zagotovili redno in nujno zdravstveno oskrbo pacientov le na določenih lokacijah. V primeru zdravstvenega varstva odraslih, lociranega v ZD Jarše, moramo zaradi polne obremenjenosti zdravnikov ter pomanjkanja zdravnikov nuditi zdravstveno varstvo odraslih v ZD Polje, kjer bo organizirano in poskrbljeno za zdravstveno oskrbo pacientov s strani zdravnikov družinske medicine.

Prizadevamo si pridobiti čimveč novih zdravnikov specialistov družinske medicine, ki pa jih žal v slovenskem prostoru ni mogoče pridobiti za sodelovanje v tako kratkem času.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo.

Služba za promocijo in odnose z javnostmi

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor je včeraj na posebni slovesnosti, ki je potekala v Predsedniški palači, odlikoval ZD Ljubljana za uspešno petdesetletno delovanje in zagotavljanje zdravstvene oskrbe v Ljubljani in okolici s srebrnim redom za zasluge.  

V imenu zavoda je odlikovanje prevzel direktor zdravstvenega doma gospod Rudi Dolšak in ob tem poudaril, da je odlikovanje posledica timskega dela vseh zaposlenih v ZD Ljubljana zadnjih 50 let. Povedal je, da ni bilo vedno lahko, a je ZD Ljubljana kljub temu, še posebej pa v zadnjih 10 letih, uvajal novosti, pomagal drugim zdravstvenim ustanovam, sodeloval z različnimi nivoji slovenskega zdravstva. Dejal je še: »Lotili smo se mednarodnih projektov, zaznali potrebe po znanju in s pomočjo simulacij celi Sloveniji približali določena znanja o reševanju urgentnih primerov in nujnih stanj«. In zaključil, »da je priznanje namenjeno vsakomur izmed 1600 zaposlenih«.

Utemeljitev prejema srebrnega reda za zasluge

KKK 9484

Direktor ZD Ljubljana, Rudi Dolšak, prejema sredbrno odlikovanje s strani predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

KKK 9607

 

KKK 9550

Odlikovanja so se udeležili tudi minister za zdravje, Aleš Šabeder, predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan, župan MOL, Zoran Janković.

Avtorica fotografij: Katja Kodba

Spoštovane pacientke in pacienti!

V ZD Ljubljana se soočamo z znatnim pomanjkanjem specialistov družinske medicine in drugih zdravnikov na primarni ravni, o čemer smo obvestili medije že 30.11.2018. Posledično pomanjkanje zdravnikov še dodatno obremenjuje že tako preobremenjene zdravnike, ki zaradi velikega števila opredeljenih pacientov komaj zmorejo vse obravnavati in jim ob kopici administrativnega dela posvetiti dovolj časa za kakovostno obravnavo.

Kadrovsko pomanjkanje in preobremenjenost zdravnikov je tako pereče, da si v nekaterih enotah ZD Ljubljana v tem trenutku žal ni mogoče več izbrati svojega osebnega zdravnika. Seznam zdravnikov, ki še opredeljujejo nove paciente, je objavljen na naši spletni strani www.zd-lj.si in ga ažurno posodabljamo.

Poudarjamo, da v ZD Ljubljana navkljub pomanjkanju in preobremenjenosti zdravnikov sledimo svojemu poslanstvu, to je zdraviti v okviru strokovne doktrine in etike zdravstva. Prosimo za strpnost in razumevanje, v kolikor bo na pregled potrebno počakati, prednost pri obravnavi imajo nujni pacienti.

V soboto, 20. 4., dopoldne in v nedeljo, 21. 4., popoldne je bil v čakalnici Splošne nujne medicinske pomoči v prostorih UKC Ljubljana bolnik z ošpicami. Pri vseh, ki so se istočasno z bolnikom zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence obstaja možnost, da so se z virusom ošpic okužili, če ošpic še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni proti ošpicam.

Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC Ljubljana sta že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov.

Vsi, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic 20. in 21. aprila 2019 v čakalnici urgence v UKC Ljubljana, lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 16.00 uro.

Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Več napotkov najdete na naslednji povezavi.

Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo najdete na naslednji povezavi.

OBV 008 Obvestilo Ošpice

Uporabnike storitev dnevne Zobozdravstvene nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana (ZNMP) obveščamo, da se v skladu s sprejetim Splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2019, spremeni urnik dela. Od sobote, 13. 4. 2019 dalje, bo ZNMP v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Ljubljana - Center, Metelkova ul. 9, Ljubljana, ob sobotah, nedeljah in praznikih delovala v času od 8.00 do 13.00.

Nočna zobozdravstvena ambulanta deluje nespremenjeno, vsako noč od 21.00 do 4.00.

Stran 6 od 7
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.